Diyetoloq Natalya Netesova müsahibəsində qidanın tərkibindəki mikroplastiklər haqqında vacib məlumatları paylaşıb.
Aztibb.az “Neprosto.fun” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, çay paketini dəmləyərkən beş dəqiqə ərzində fincana on milyarddan çox mikroplastik hissəcik daxil olur ki, bu da əvvəllər düşünüldüyündən daha böyük bir göstəricidir.
Bəzi tədqiqatçılar daha əvvəl okeanlardakı plastikin balıqlar tərəfindən udulması ilə bağlı narahatedici sual qaldırmışdılar. Uppsala Universitetinin mütəxəssisləri narahatlıqlarını ifadə edərək, bəzi balıq növlərinin balalarının adi yeməkdən daha çox plastikə üstünlük verdiyini qeyd ediblər. Bu, plastikin qida zəncirində yayılmasına səbəb olur və bir çox balıq yeyən heyvanlara zərər verir. Bir çox elm adamı da razılaşır ki, balıq plastikin insan orqanizminə daxil olmasının əsas səbəbidir və kran suyu ikinci yeri tutur.
Getdikcə daha çox mütəxəssis mikroplastiklərin insan orqanizminə başqa yollarla daxil ola biləcəyini iddia edib. Məsələn, Edinburqdakı Heriot Vatt Universitetinin kimyaçıları diqqəti məişət texnikası və bəzi mebellərin “plastik” toz mənbəyinə çevrilə biləcəyinə diqqət çəkiblər, buna görə də orta hesabla bir insan ildə qida ilə birlikdə təxminən 68 plastik hissəcik yeyir.
Natalya Netesova mikroplastiklərin insan orqanizminə təsirinin hələ tam öyrənilməməsindən narahatlığını bildirib. O, bu məsələ ilə bağlı daha fəal araşdırma aparmağa çağırıb.
Bu məlumat mikroplastiklərin mənbələri və təsirləri haqqında məlumatlı olmağın vacibliyini, eləcə də ətraf mühitin çirklənməsi proseslərinə daha böyük nəzarətin zəruriliyini vurğulayır.