ABŞ-ın Tafts Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, “aşağı karbohidratlı pəhriz” anlayışı olduqca qeyri-müəyyən ola bilər. Bununla belə, əksər tədqiqatçılar bu pəhriz növünü karbohidrat qəbulunu ümumi kalorinin 30%-i ilə məhdudlaşdırmaq kimi müəyyən edirlər.
Aztibb.az xəbər verir ki, nəticələr “Critical Reviews in Food Science and Nutrition” (CRFSN) jurnalında dərc olunub.
Son zamanlar insanların aşağı karbohidratlı pəhrizlərə marağı artıb. Ancaq bu pəhrizin artan populyarlığına baxmayaraq, hər gün nə qədər karbohidrat qəbulunun aşağı karbohidratlı bir pəhrizə riayət etməsi ilə bağlı mübahisələr var.
Bunu öyrənmək üçün ABŞ alimləri aşağı karbohidratlı pəhrizlərin xüsusiyyətlərini və orqanizmə təsirini öyrənməyə yönəlmiş 500-dən çox tədqiqatın elmi icmalını nəzərdən keçiriblər. Araşdırmaya daxil edilən tədqiqatların əksəriyyətində mütəxəssislər aşağı karbohidratlı pəhrizi hər gün karbohidrat qəbulunu ümumi kalorilərin 30%-i ilə məhdudlaşdırmaq və ya gündə 100 qramdan az karbohidrat istehlak etmək kimi müəyyən ediblər.
Tipik olaraq, qidalanma mütəxəssisləri karbohidrat istehlakının dərəcəsini ümumi kalorilərin 50-80% -də təyin ediblər (bu, gündə təxminən 250-400 qramdır). Bu miqdar bir yetkinin sağlam karbohidrat ehtiyaclarını əks etdirir.
Alimlər qeyd ediblər ki, qidalanma növü kimi aşağı karbohidratlı pəhrizi xarakterizə edən vahid meyarlar hazırlamaq lazımdır. Bu, ictimai səhiyyə tədbirlərinin effektivliyini artıracaq və aşağı karbohidratlı pəhrizlərin potensial faydalarını daha dəqiq qiymətləndirəcək.
Normal sağlam insanın qida rasionunda təxminən 55% karbohidrat olmalıdır və 40%-dən az karbohidrat ehtiva edən pəhrizi aşağı karbohidratlı pəhriz adlandırmaq olar.
Sağlam, aşağı karbohidratlı pəhriz tərəvəzlər, meyvələr, lobya, paxlalılar, yağsız zülallar və bəzi tam taxıllar kimi müxtəlif qidalı, bütöv, işlənməmiş qidaları əhatə etməlidir.