Süfrə duzu (natrium xlorid, NaCl) dünyada ən çox yayılmış məhsuldur, qədim zamanlardan yeməklərə dad vermək və orqanizmdə su balansını saxlamaq üçün istifadə olunur. Padanqdakı Andalas Dövlət Tədqiqat Universitetinin indoneziyalı alimlərinin araşdırması ictimaiyyətin diqqətini onun istifadəsinin mümkün risklərinə yönəldib.
Aztibb.az ya xəbər verir ki, bu barədə “Medzdrav İnfo” məlumat yayıb.
Beləliklə, tədqiqatçılar istifadə edilən duzun keyfiyyətinə diqqət yetirib və xörək duzunu daha təhlükəsiz məhsullarla əvəz etməyin mümkün variantlarını nəzərdən keçirməyə çağırıblar.
Məlumata görə, alimlər xörək duzu nümunələrində plastik mikrohissəciklər aşkar ediblər. 21 xörək duzu nümunəsinin analizi nəticəsində 1 kiloqram duzda demək olar ki, 33 mikroplastik hissəcik aşkar edilib. Hesabla bir il ərzində duz istehlak etsəniz, insan orqanizmi 1140-dan çox mikroplastik hissəcikləri qəbul edə bilər.
Qeyd edilib ki, bu gün mikroplastiklərin insan sağlamlığına dəqiq təsirinin elmi təsdiqi yoxdur, lakin bu sintetik maddənin ürək xəstəliklərinə, məhsuldarlığın pozulmasına və neyrodegenerativ xəstəliklərin inkişafına təsirini göstərən təsdiqlənmiş məlumatlar artıq mövcuddur.