Uşaqlıqdan insanlar südün orqanizmi maqnezium və kalsium kimi vacib minerallarla doyuran son dərəcə sağlam içki olduğu fikrinə alışırlar.
Aztibb.az “Actual News” portalına istinadən xəbər verir ki, yaşla bağlı diyetoloq İrina Pisarevanın qeyd etdiyi kimi, insan orqanizmi bu məhsulu daha pis qəbul edə bilər və buna görə də 50 yaşdan yuxarı insanlar üçün bəzi hallarda hətta təhlükəli sayılır.
Həkim ilk növbədə vurğulayıb ki, süd ilkin olaraq insana çoxlu fayda gətirir. Onun zəngin vitamin və mineral tərkibi immunitet sistemini stimullaşdırır, sinir sisteminin normallaşmasına kömək edir, ürək-damar sisteminə müsbət təsir göstərir. Bundan əlavə, süd osteoporozun qarşısını almaq üçün yaxşı bir yol ola bilər. Süd həm də reproduktiv sistemin sağlamlığını qorumaq, su balansını normallaşdırmaq baxımından faydalıdır.
Mütəxəssis eyni zamanda xatırladıb ki, insan uşaqlıqdan tez-tez süd içibsə və allergiya ilə qarşılaşmasa da, 50 yaşına çatdıqdan sonra süd zülalına qarşı dözümsüzlük yarana bilər.
“Belə hallarda tez-tez təmiz süd içmək məsləhət görülmür. Onu fermentləşdirilmiş süd məhsulları ilə və az miqdarda əvəz etmək daha yaxşıdır, çünki insan orqanizmi hələ də mütəmadi olaraq kalsium almalıdır”, - həkim izah edib.
Bundan əlavə, bu yaşda süd içmək, xolesterol konsentrasiyasının kəskin artması riski ilə əlaqələndirilir. Və tərkibindəki palmitik turşu hətta təhlükəli ola bilər.Bu maddə bədəndə toplana və aterosklerozun inkişafına səbəb ola bilər. Ona görə də yaşı 50 və daha çox olan insanlar bu məhsulla son dərəcə ehtiyatlı davranmalıdırlar.
Dietoloq onu da xatırladıb ki, bir çox insanlarda laktoza həzminə cavabdeh olan fermentin - süd şəkərinin çatışmazlığı var ki, bu da mədə-bağırsaq traktında bir sıra problemlərə səbəb ola bilər. Bunlara meteorizm, ağrı, ishal və qaz istehsalının artması daxildir.