İspan və fransız alimlər tərəfindən aparılan araşdırmanın nəticələrinə əsasən məlum olub ki, yeməklərin vaxtı ürək-damar xəstəliklərinin (CVD) inkişaf ehtimalına əhəmiyyətli dərəcədə təsir edə bilər.
Aztibb.az xəbər verir ki, “Nature Communications” jurnalında dərc olunan yazıda tədqiqatçıların 103 389 böyük insanın məlumatlarını təhlil etdiyi bildirilir. Müəyyən edilib ki, səhər saat 9-dan sonra və axşam saat 9-dan sonra yemək xüsusilə qadınlarda ürək-damar xəstəliyi riskinin artırır.
Ürək-damar sistemini tənzimləyən sirkadiyalı periferik saat gündəlik yemək və oruc dövrləri ilə sinxronlaşdırılır. Araşdırmaya görə, daha erkən yemək və bir gecədə oruc tutmaq müddətinin artırılması ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır.
Tapıntılar ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün səhər yeməyini atlamaqdansa, daha erkən yemək cədvəlini qəbul etməyin və daha uzun gecəlik orucları daha erkən son yeməklə birləşdirməyin potensial faydasını göstərir.