Neyroloq Daniel Amen restoranların nahar edənlərə daha çox yemək sifariş etməsinə necə təsir etdiyini izah edib.
Aztibb.az “Involta media” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, belə üsullardan biri müştərilərə sifariş verməzdən əvvəl çörək, yağ və su təqdim etməkdir. Bu strategiya insanların beyninə təsir edərək, onların istəkləri idarə etmək qabiliyyətini azaldır.
Həmçinin, daha çox yemək sifariş etmək istəyi, yeməkdən əvvəl verilən spirtdən təsirlənə bilər. Mütəxəssisin fikrincə, çörək və spirtli içkilər insan beynində serotoninin ifrazına təsir edərək, özünü xoşbəxt və sakit hiss etməyə imkan verir.
Bu yanaşma qeyri-intuitiv görünə bilər, çünki bu qidalar toxluq hissi verir və aclığı cilovlamalıdır. Ancaq spirt və çörək qəbul etdikdən sonra sərbəst buraxılan serotoninin miqdarı azalır, ona görə də insan yenidən bu duyğuları hiss etməyin yollarını axtarmağa başlayır.
Həkim onu da izah etdi ki, çörək və spirt ön hissənin fəaliyyətinin azalmasına səbəb olur. Planlaşdırma, problemlərin həlli və motivasiya üçün məsuliyyət daşıyır. Bundan əlavə, çörəyin qan şəkərinin səviyyəsinə də təsiri var. Artması səbəbindən serotonin də istehsal olunur. Alkoqol da eyni təsirə malikdir.
Qeyd etmək lazımdır ki, restoratorların bu yanaşması müştərini aldatmaq və ya onu bütün mümkün yeməkləri sifariş etməyə məcbur etmək cəhdi deyil. Əksər restoran sahibləri sadəcə olaraq nevrologiyanın necə işlədiyini başa düşürlər, ona görə də bu üsul həm restoran müştərilərinin, həm də onların sahiblərinin ehtiyaclarını ödəyə bilər.