Razılaşaq ki, çay paketlərindən əlverişli olduğu üçün istifadə etmək asandır. Bununla belə, rahatlıq hesabına biz əsas şeyi - sağlamlığı itirə bilərik.
Aztibb.az “Doctor Piter” portalına istinadən xəbər verir ki, belə bir içki nəinki fayda verməyəcək, həm də zərər verə bilər.
Onkoloq, qastroenteroloq Artur Bernatski çayın tərkibində 300-dən çox növ müxtəlif maddələrin olduğunu, onlardan bəzilərinin sağlamlığımıza birbaşa təsir göstərdiyini bildirib.
Məsələn, çayda qəhvədən daha çox kofein olduğunu bilirdinizmi? Lakin onun bu iki məşhur içkidə vəziyyətimizə təsiri fərqli olur.
Qəhvədə kofein və kofein turşusu sərbəst vəziyyətdədir və mədə-bağırsaq traktının selikli qişası tərəfindən tez sorulur, qana daxil olur və müəyyən reaksiya yaradır.
Çayda kofein taninlə əlaqələndirilir və bədəndə saxlanmayan “kofein tanat” adlanır. Buna görə çay, məsələn, üç və ya dörd fincan qəhvədən asanlıqla əldə edilən kofeinin həddindən artıq dozasına səbəb olmayacaq.
Kofein isə böyrəküstü vəzilərin fəaliyyətini gücləndirir, stress hormonları istehsal edir və nəticədə sinir sistemini zəiflədir. Bundan əlavə, çayın tərkibində çoxlu faydalı maddələr var. Həkimin sözlərinə görə, onların arasında:
- Amin turşuları, o cümlədən qlutamin, sinir sistemini bərpa edir və güc verir;
- Maqnezium, manqan, flüor, yod kimi mikroelementlər. Yaşıl çayda xüsusilə çoxlu ftor və yod var, bir-biri ilə birlikdə aterosklerozun inkişafını azaldır;
- Çoxlu üzvi turşular, ən əsası nikotinik turşudur (vitamin PP), nevrologiyada periferik qan tədarükünü yaxşılaşdırmaq üçün istifadə olunur;
- Qan laxtalanmasını artıran çoxlu K vitamini;
- Pektin mədə-bağırsaq traktının selikli qişasına faydalı təsir göstərən və bağırsaq mikroflorası üçün təbii prebiyotik rolunu oynayan bir maddədir.