Alimlərin fikrincə, qidaya duz əlavə etmək insanda sağlamlıq üçün çox təhlükəli olan xroniki böyrək xəstəliyinə səbəb ola bilər.
Aztibb.az “Medzdrav.İnfo”ya istinadən xəbər verir ki, Tulan Universitetinin mütəxəssisləri qidada əlavə duzun olmasının xroniki böyrək xəstəliyinin inkişafına səbəb ola biləcəyini müəyyən ediblər.
Tədqiqatda yarım milyona yaxın insanın məlumatlarından istifadə edilib. Mütəxəssislər onların səhhətini öyrənərək, hazır qidalara nə qədər tez-tez duz əlavə etdiklərini söyləmələrini istəyiblər.
Məlumdur ki, yeməklərinə tez-tez duz əlavə edən subyektlərin BKİ daha yüksək olub, həmçinin böyrək filtrasiya sürətini də azaldır. O da məlumdur ki, duz əlavə etməyi seçən insanlar daha çox şəkər, ürək-damar xəstəlikləri və siqaretdən əziyyət çəkirlər.
Xroniki böyrək xəstəliyinə tutulma riskinə gəlincə, daha çox duz əlavə edənlərdə bu, on bir faiz yüksəkdir.