Endokrinoloq, diyetoloq Ekaterina İvannikova uzunömürlülük reseptlərini sadaladı. Onun sözlərinə görə, mavi zonalar adlanan ərazidə yaşayan yüzillik insanların qidalanmasının vacib prinsiplərindən biri çoxlu miqdarda bitki qidaları yeməkdir.
Aztibb.az “İzvestiya” nəşrinə istinadən yazır ki, “Mavi zonalar” planetin ən uzun ömür müddəti və yüz yaşlılarının ən çox yaşadığ yerlərdir.
Bu bölgələr “Mavi zonalar” kimi tanınır: Okinava adası (Yaponiya), Sardiniya adası (İtaliya), Loma Linda şəhəri (Kaliforniya, ABŞ), İkariya adası (Yunanıstan), Nikoya yarımadası (Kosta) Rika).
Sağlam ömrü uzatmağın yollarını öyrənən elm adamları insan pəhrizində tərəvəz və otların minimum miqdarını təyin ediblər - gündə ən azı 400 q. Məhz bu miqdarda bitki lifi sağlamlığınızı qorumağa və bədənin qocalma prosesini yavaşlatmağa imkan verir. Buna görə də, həkim müxtəlif yemək seçimlərindən istifadə edərək bu məhsulları gündəlik pəhrizinizə əlavə etməyi tövsiyə edir.
Həkim Yeni il ərəfəsi ziyafət süfrəsi üçün uyğun olan "mavi zonalar" reseptinə uyğun olaraq tərəvəz və göyərti əlavə etməklə qeyri-adi yeməklər üçün seçimlər təklif edib.
Çuğundurun tərkibində antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik antioksidanlar və digər geroprotektorlar var. Çuğundurun istehlakı damar divarının qorunmasına kömək edir, qan, ürək və əzələlər vasitəsilə beynə qida və oksigen axınına kömək edir.
“Bişmiş alma ilə kələm salatı hazırlaya bilərsiniz. Kələm bioloji mövcud kalsiumun əla mənbəyidir. Bu bitkinin kalsiumu süddən 25% daha yaxşı mənimsənilir. Həmçinin qoz beyin funksiyası üçün çox faydalı olan omeqa-3 yağ turşuları, antioksidantlar və iltihab əleyhinə maddələrlə zəngindir.
Qozun tərkibindəki maddələr bədəndəki iltihab yükünü azaldır, ürək sağlamlığını dəstəkləyir, xərçəngin qarşısını alır, diabetlə mübarizə aparır, idrak funksiyasını yaxşılaşdırır və yaxşı yuxuya kömək edir. Bununla belə, yadda saxlamalıyıq ki, qədərindən artıq istehlak etməməliyik.
Özünüzü və qonaqlarınızı bişmiş Brüssel kələmi və qurudulmuş zoğallı balqabaqla sevindirə bilərsiniz. Həkimin sözlərinə görə, Brüssel kələmi C və A vitaminləri, həmçinin qlükozinolatlarla zəngindir.
Bu maddələr məhsula turş dad verməklə yanaşı, orqanizmin iltihab əleyhinə sistemini tənzimləməyə kömək edir və vaxtından əvvəl qocalmanın və bir çox yaşa bağlı xəstəliklərin əsasını təşkil edən arzuolunmaz iltihabın qarşısını alır.
“Lazanya əla bayram yeməyidir, onu vaxtından əvvəl hazırlamaq olar. Bu klassik yeməyə göbələk əlavə etmək immunitet sistemini stimullaşdırır və şiş əleyhinə təsir göstərir. Bununla belə, yadda saxlamaq lazımdır ki, az miqdarda göbələk olmalıdır və xroniki pankreatitli insanlar üçün onlardan qaçınmaq daha yaxşıdır”, - dyə diyetoloq qeyd edib.
Başqa bir yemək isti tərəvəz Vellinqtondur.Bayram ərəfəsi masada hər hansı bir əsas yeməyi yaxşı əvəz edir. Bu yeməkdə “Mavi zonalar”ın sakinləri tərəfindən çox sevilən qida ilə zəngin tərəvəzlər var. İspanaq hemoqlobin səviyyəsini artırmağa kömək edir, toksinləri çıxarır, iltihabı azaldır və sinir sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir. Amma əgər sizdə podaqra və ya sidik daşı xəstəliyi varsa, bununla diqqətli olun”, - deyə həkim bildirib.
Okinavalılar tez-tez müxtəlif yeməklərə zəncəfil əlavə edirlər. Zəncəfil xərçəng hüceyrələri ilə mübarizə aparmaq, iltihabı azaltmaq və stressi azaltmaq qabiliyyətinə malikdir, bu da onu hər hansı bir bayram müalicəsinə layiq bir tərkib hissəsi edir. Təzə zəncəfil az miqdarda istehlak edilməlidir, çünki xorası və qastriti olan insanlar ondan uzaq durmalıdırlar. Kətan toxumları lif, omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir və ürək-damar sistemini gücləndirir.