Endokrinoloq və diyetoloq Oksana Mixayleva ən zərərli üç yeməyi sadalayıb. Onsuz heç bir ziyafəti keçmir.
Aztibb.az “Medik Forum” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, həkim soyuq yeməkləri ziyafət süfrəsinin ən zərərli yeməyi adlandırıb. Onun sözlərinə görə, kolbasa, karbonat və digər ət qastronomiya məhsullarının tərkibində çoxlu miqdarda duz, yağ və nitrit var ki, bunlardan da “orqanizmdə yüksək təhlükəli kanserogenlər (nitrozaminlər) əmələ gəlir.
Diyetoloq antireytinqdə ikinci yerdə mayonezli Yeni il salatlarını yerləşdirib. O, bu yeməklərdən sui-istifadə etməməyə çağırıb, çünki onların kalorisi yüksəkdir, çətin həzm olunur və kökəlməyə səbəb olur.
Son zərərli məhsul olaraq, həkim qızardılmış toyuq ətini seçib, xüsusən də yeməkdən əvvəl dəri ondan çıxarılmasa.
“Dərinin altında çoxlu yağ var və hamısı ətə sorulur və ləzzətli qızardılmış qabıq kanserogen benzopirenlə zəngindir. Bütün bunları ənənəvi şirin içkilərlə yusaq, o zaman bayramlarda artıq çəki alma riski dəfələrlə artır”, - deyə həkim izah edib.
Yekun olaraq, diyetoloq əlavə edib ki, bu yeməklərin hər birinin alkoqol ilə birlikdə istehlakı pankreatitin hücumu ilə dolu olan mədəaltı vəzinə yükü artırır və bayramların yüksəkliyində xəstəxanaya yerləşdirmə ilə nəticələnə bilər.