
“The Journal of Nutrition” jurnalında bu yaxınlarda dərc edilmiş elmi icmal narın piylənmə, metabolik sindrom və 2-ci tip diabetlə mübarizədə əhəmiyyətli faydalarından bəhs edib ki, bu da tez-tez hipertoniya, ateroskleroz, ürək-damar xəstəliklərinin riskini artıran xəstəliklər toplusunda əhəmiyyətlidir.
Aztibb.az “Medik Forum” portalına istinadən xəbər verir ki, araşdırma nəticəsində narın hansı yollarla orqanizmə müsbət təsir göstərə biləcəyi bir daha öyrənilib.
Birincisi, qan şəkərinin səviyyəsinin artmasının qarşısını alır, bu da diabetin inkişafının qarşısını almağa kömək edir və artıq xəstəliklə məşğul olanların vəziyyətini yaxşılaşdırır.
İkincisi, nar qanda yağların və xolesterolun konsentrasiyasını azaltmağa kömək edir, ateroskleroz və əlaqəli xəstəliklərin inkişafından qoruyur. Fəaliyyətinin unikallığı pis xolesterinin (LDL) səviyyəsini azaltmaq və eyni zamanda yaxşı xolesterinin (HDL) səviyyəsini artırmaq qabiliyyətindədir.
Bu faydalı təsirlər narın tərkibində güclü antioksidan xüsusiyyətlərə malik olan polifenolların yüksək tərkibi ilə bağlıdır.
Bundan əlavə, narın tərkibində müxtəlif xəstəliklərin müalicəsinə və qarşısının alınmasına kömək edən digər təbii antioksidantlar da onu sağlam qidalar arasında super qidalardan birinə çevirir.
Alimlər həmçinin aşkar ediblər ki, nar damarların elastikliyini artıran antioksidanlar sayəsində qan təzyiqini aşağı sala bilir. Tədqiqatlar göstərmişdir ki, nar şirəsi içmək yuxarı (sistolik) qan təzyiqini 5 mm Hg azaldır.
Nəticələr aydın şəkildə göstərib ki, nar şirəsinin istehlakı qan təzyiqinə təsir göstərir və ürək sağlamlığını dəstəkləmək üçün sağlam qidalanmaya daxil edilməsi tövsiyə edilə bilər.
Bu kəşf narın antioksidantlarının iltihab əleyhinə, qocalma və xərçəng əleyhinə təsirləri kimi digər faydalı təsirlərini də vurğulayıb ki, bu da onu sağlamlığın qorunması və ciddi xəstəliklərin qarşısının alınması üçün balanslaşdırılmış pəhrizin vacib hissəsinə çevirir.











_1742194537_1e254_148.jpg)


