Diyetoloq Anastasiya Kondaurova uşaqlar üçün ölümcül olan qidaları sadalayıb. Həkim bu kateqoriyaya tərkibində yüksək civə olan balıqları və çirklənmiş qabıqlı yumurtaları daxil edib.
Aztibb.az “Actual News” portalına istinadən xəbər verir ki, diyetoloq insanları pəhriz planlamasına ciddi yanaşmağa çağırıb. Həkim civə, benzol və salmonella tipli bakteriyaların yüksək olduğu qidaların ölümcül ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib:
“Uşaqlarınıza yumurtaları əvvəlcə yumadan və ya kifayət qədər istiliklə bişirmədən ət və balıqlarla qidalandırmamalısınız. Belə qidaya görə uşaq təhlükəli xəstəliyə yoluxa bilər və hətta ölə bilər. Xüsusilə fəst fud, qazlı su və şirniyyatlardan uzaq durun. Belə qidalar uşaqlar və böyüklər üçün zərərlidir. Buna görə piylənmə, diabet, ürək xəstəlikləri və metabolik pozğunluqların inkişaf riski arta bilər”.
Diyetoloq keyfiyyətsiz desertlərin qəbulunu məhdudlaşdırmağı tövsiyə edib. Belə yemək yemək mədə narahatlığına səbəb olacaq. Uşaqlara və yeniyetmələrə daha tez-tez tərəvəz, meyvə, süd məhsulları, quş əti, kəsmik və pendir vermək məsləhətdir.
Həkimin sözlərinə görə, tərkibində yüksək civə olmadığı halda uşaqlar üçün balıq yemək faydalıdır. Kimyəvi element ən çox skumbriya, marlin, Atlantik böyükbaş, irigöz tuna və malakant ailəsinin üzvlərində çox miqdarda toplanır. Məhsul seçərkən bu nəzərə alınmalıdır.