Hepatoloq və qastroenteroloq Sergey Vyalov bağırsaq xərçənginin inkişafına kömək edə biləcək iki məhsulu birləşdirməyin təhlükəsini ortaya qoyub.
Aztibb.az “Media Potok” portalına istinadən yazır ki, həkim yarımfabrikatların təhlükəsini belə izah edib:
“Bu məhsullardan biri sadəcə qızdırılmalı olan hazır yeməkdir. Problem ondadır ki, bu qidaların tərkibində təravət saxlamaq üçün nəzərdə tutulmuş əlavələr var. Bu baxımdan, yarımfabrikatlar xüsusilə təhlükəli olur”.
Müxtəlif tədqiqatlar göstərib ki, gündə bir dəfə işlənmiş qidalar yemək bağırsaq iltihabı riskini iki dəfədən çox artırır. Bu qida xüsusilə pivə ilə birləşdikdə mütləq zərərlidir.
Hər iki məhsul infeksiyaya və mikrobların çoxalmasına gətirən iltihaba səbəb ola bilər. Həkim vurğulayıb ki, spirtli içkilər arasında pivə ən pis seçimdir.
Hazır yemək və pivənin birləşməsinin gənc yaşda bağırsaq xərçənginin inkişafına səbəb ola biləcəyini də qeyd edib.
Bundan əvvəl Sao Paulo Universitetinin alimləri yüksək dərəcədə işlənmiş qidaların vaxtından əvvəl ölüm riskini artıra biləcəyi barədə xəbərdarlıq ediblər.