Sağlamlıq mütəxəssisləri bədəndəki xolesterol səviyyələrinə nəzarətin vacibliyini vurğulayırlar.
Aztibb.az “Eat This, Not That!” jurnalına istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər xolesterol səviyyənizdən narahat olmadan ət yeyə biləcəyinizi bildirilər.
Alimlər vurğulayırlar ki, xolesterolun iki əsas növü var, bunlardan xəbərdar olmaq lazımdır. Birincisi, yumurta, balıq, süd məhsulları və ət kimi heyvan mənşəli məhsullarda olan pəhriz xolesteroludur.
Qanda dövr edən ikinci xolesterol növünə LDL ("pis" növ) və HDL ("yaxşı" növ) daxildir. Mütəxəssislərin fikrincə, orqanizmdə optimal xolesterin səviyyəsi hüceyrə sağlamlığının qorunması üçün vacibdir. Bununla belə, artıq xolesterin ürək-damar sistemi ilə bağlı ciddi problemlərə səbəb ola bilər.
Xolesterolu yüksək olan qidalar ümumiyyətlə ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilən doymuş yağda da yüksəkdir.
Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbi vurğulayır ki, bəzi insanlarda, xüsusən də şəkərli diabeti olanlarda qan xolesterinin səviyyəsi qida xolesterolundan daha çox təsir edə bilər.
Ancaq bu, pəhriz xolesterolu olan qidaları pəhrizdən tamamilə çıxarmaq lazım olduğunu ifadə etmir. Mütəxəssislər pəhrizinizə daxil edilə bilən xolesterol və doymuş yağları aşağı olan ət məhsullarının siyahısını tərtib ediblər.
Tövsiyə olunan məhsullar:
- Yarım porsiyada cəmi 73 milliqram xolesterol və 1 qramdan az doymuş yağ olan toyuq döşü;
- 3 unsiyada yalnız təxminən 62 milliqram xolesterol və 1 qram doymuş yağ ehtiva edən donuz əti;
- Dərisiz toyuq və ya hind quşu;
- 3 unsiyada cəmi 65 milliqram xolesterol və təxminən 2 qram doymuş yağ olan biftek;
- 4 unsiyada 70 milliqram xolesterol və 2,5 qram doymuş yağ ehtiva edən 95% yağsız mal əti.