Karolinska İnstitutunun alimlərinin yeni araşdırması uzunömürlülüklə bağlı vacib amillərə izah gətirib.
Aztibb.az “GeroScience”a istinadən xəbər verir ki, isveçlilərin böyük bir nümunəsi üzərində aparılan bu araşdırma 100 yaşa qədər yaşayan insanların biomarker profillərində maraqlı tendensiyalar tapıb.
Alimlər 35 il ərzində 44.000 iştirakçının məlumatlarını izləyiblər, onlardan 1224-ü 100 yaşa çatıb.
Tədqiqat zamanı qlükoza, kreatinin və sidik turşusu səviyyələri kimi əsas biomarkerlər müstəsna uzunömürlülüklə əlaqəli əsas amillər kimi vurğulanıb.
Maraqlıdır ki, əksər biomarkerlər üçün ümumi dəyərlər yüzyaşlılar və onların həmyaşıdları arasında çox da fərqlənmirdi, lakin yüzilliklərin nadir hallarda həddindən artıq biomarker dəyərləri nümayiş etdirdiyi qeyd edilib.
Bundan əlavə, tədqiqat müəyyən edib ki, uzunömürlülük şansının azalması ümumi xolesterin və dəmirin aşağı səviyyələri, qlükoza, kreatinin və sidik turşusunun yüksək səviyyələri, eləcə də qaraciyər funksiyasının bəzi markerləri ilə əlaqələndirilir..
Bu tapıntılar həyat boyu qlükoza, sidik turşusu və orqan funksiyası kimi əsas biomarkerlərin monitorinqinin vacibliyini vurğulayır. Genetik faktorların və həyat tərzinin rolu sual altında qalsa da, alimlər düzgün qidalanma və sağlam həyat tərzinin uzunömürlülüyə müsbət təsir edə biləcəyini irəli sürürlər.