Bəzi qidalar beynin fəaliyyətini əhəmiyyətli dərəcədə poza, yaddaşı, konsentrasiyanı və yeni şeylər öyrənmək qabiliyyətini azalda bilər.
Aztibb.az xəbər verir ki, həkim Yekaterina Demyanovskaya “Pravda” nəşrinə hansı qidaların beyin üçün zərərli olduğunu deyib.
Birinci yerdə şəkər gəlir - böyük miqdarda bir insanın idrak qabiliyyətlərinə mənfi təsir göstərə bilir, gizli iltihabi proseslərə, oksidləşdirici stressə və neyrotransmitterlərin işində balanssızlığa səbəb olur.
Beyin fəaliyyətini pisləşdirən digər qidalar qrupu işlənmiş qidalar və fast foodlardır. Onların tərkibində beyin fəaliyyətini yavaşlatan çoxlu miqdarda trans yağlar var.
Qəhvə məhsuldarlığa təsir edir. Kiçik dozalarda kofein beyin fəaliyyətini stimullaşdıra və saxlanmasını təşviq edə bilsə də, həddindən artıq istehlak, xüsusilə günortadan sonra, beynin istirahət edə və düzgün təmir edə bilməyəcəyi yuxusuzluğa səbəb ola bilər.
Alkoqollu içkilər, o cümlədən nisbətən zəif olanlar: şərab, pivə beyinə çox mənfi təsir göstərir. Alkoqol qan dövranına daxil olur, sinir hüceyrələrinə təsir edir və sinir impulslarının ötürülməsini ləngidir. Bu, daha yavaş reaksiyaya və qərar qəbul etmək qabiliyyətinin pisləşməsinə gətirib çıxarır.