Avqust ayında qarpız alarkən həyati əhəmiyyət kəsb edə biləcək bir neçə qaydanı bilməlisiniz.
Aztibb.az xəbər verir ki, diyetoloq Daria Rusanova "RİA Novosti"yə müsahibəsində bildirdiyi kimi, yol kənarındakı çadırlar qarpız almaq üçün ən təhlükəli yerdir. Məhz orada şübhəli keyfiyyətə malik giləmeyvə ilə qarşılaşa və onun dadına baxaraq sağlamlığınıza zərər verə bilərsiniz.
“Yol kənarındakı satıcılardan çəkinin, belə satıcılar keyfiyyətsiz məhsul sata bilər və zəhərlənmə baş verərsə məsuliyyət daşımırlar. Alış rəsmi nöqtədə - mağazada, bazarda edilməlidir "deyə D.Rusanova izah edib.
Mütəxəssis qarpızın düzgün saxlanmasının vacibliyini də xatırladıb. Çıxışda ya anbarlar olmalıdır, ya da giləmeyvə ağacların və kolların təbii kölgəsində olmalıdır. Qida zəhərlənməsi bakteriyalarının yayılmasının qarşısını almaq üçün qarpız məhsullarında çürük, kəsik və yarıqlar olmamalıdır.
“Eyni zamanda, yetişib-yetişmədiyini yoxlamaq üçün qarpızdan bir tikə kəsmək təklifi ilə razılaşmamalısınız. Belə bir qarpız almaqla siz zəhərlənmə riski daşıyırsınız, kəsildiyi andan süfrəyə qədər zərərli mikroorqanizmlərin əmələ gəlməsi üçün kifayət qədər vaxt olur”, - deyən dietoloq vurğulayıb.