Mütəxəssislər xərçəng riskini azaltmağa kömək edən, hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alan maddələrdən ibarət ən faydalı qidaların siyahısını paylaşıb.
Aztibb.az “MedikForum”a istinadən xəbər verir ki, qidalanma sağlamlığımızda mühüm rol oynayır və bir çox araşdırmalar pəhrizimizlə xərçəngin inkişaf ehtimalı arasında güclü əlaqə olduğunu göstərir.
Mütəxəssislər antikanserogen hesab edilə bilən qidaların siyahısını təqdim ediblər:
Brokoli: Bu tərəvəz hüceyrələri zədələnmədən və iltihabdan qorumağa kömək edən antioksidanlar və liflə zəngindir.
Kətan toxumu: Bu kiçik toxumlarda xərçəng hüceyrələri ilə mübarizə aparmağa kömək edə biləcək vacib omeqa-3 yağ turşuları və fitokimyəvi maddələr var.
Yaşıl çay: Katexinlər kimi antioksidanlarla zəngindir, hüceyrə zədələnməsi ilə mübarizə aparmağa və xərçəng riskini azaltmağa kömək edir.
Kələm: Bu növ kələm antioksidantlarda, vitaminlərdə və minerallarda yüksəkdir və bu onu xərçənglə mübarizədə güclü vasitədir.
Alma: Onlar pəhriz lifi və flavonoidlərlə zəngindir, bu da immunitet sistemini gücləndirməyə və hüceyrələri zədələrdən qorumağa kömək edir.
Noxud: Bu, lif, zülal, antioksidantlar və sağlamlığı yaxşılaşdıran və xərçəngin qarşısını alan digər qida maddələrini ehtiva edən paxlalıdır.
Bu qidaların müxtəlif və balanslaşdırılmış pəhrizə daxil edilməsi bədəninizi dəstəkləməyə və xərçəng də daxil olmaqla müxtəlif xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Bununla belə, təkcə qidalanmaya etibar etməyin - sağlam həyat tərzi, fiziki fəaliyyət və müntəzəm tibbi müayinələr də sağlamlığınızın qorunmasında mühüm rol oynayır.