Südün müsbət və mənfi cəhətləri var, bu mənada fərdi ehtiyacları nəzərə almaq və həkimə və ya diyetoloqa müraciət etmək tövsiyə olunur.
Aztibb.az “SM.News” xəbər agentliyinə istinadən yazır ki, süd kalsium və zülalla zəngin olduğundan onu daha qidalı hala gətirir.Ancaq hər kəsə istifadə etmək tövsiyə edilmir.
Piylənmə, ürək və damar xəstəliklərindən əziyyət çəkən, eləcə də bu problemlərin yaranma riski olan insanlar, həmçinin yüksək xolesterolu olan insanlar üçün süd sağlamlığa zərər verə bilər.
Diyetoloq Susie Barel 3,5% yağlı südün qida dəyəri, kalsium və zülal tərkibinə görə sağlam qidalanmanın üçün uyğun olduğunu vurğulayıb. Ancaq çox yağlı və qızardılmış qidalar qəbul edən insanlara bədənə çox təzyiq göstərməmək üçün bu tərkib hissəsinin qəbulunu məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.
1 stəkan tam südün tərkibində 16 qram laktoza və 10 qram yağ olduğunu, bunun da 6 qramının orqanizm üçün qida mənbəyi olmayan doymuş yağlar olduğunu qeyd edib.
Həkim yüksək xolesterol, piylənmə və ürək xəstəliyi riski olan insanlara yağlı süd əvəzinə yağsız süd tövsiyə edib.
Yağsız süd eyni qida faydalarına malikdir, lakin daha az yağ və şəkər ehtiva edir. Məsələn, 1% süddə yalnız 1 q yağ var, 2% süddə isə 4 q yağ var. Bundan əlavə, 1% süddə demək olar ki, laktoza yoxdur.