Diyetoloq Oksana Vıdrya qaraciyər üçün ən zərərli qidalardan danışıb.
Aztibb.az actualnews.org-a istinadən xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, bu baxımdan heç nə qəndlə müqayisə oluna bilməz, ona görə də problem yaşamamaq üçün onun istehlakı məhdudlaşdırılmalıdır.
Mütəxəssis şirin meyvələrin bu baxımdan daha faydalı olduğunu deyib. Bununla belə, onlardan da çox istifadə edilməməlidir. Onların tərkibində qaraciyərin yağlanmasına səbəb olan fruktoza var. Sonuncu, qlükoza ilə birlikdə ən çox yayılmış monosaxariddir. İnsana gündəlik işləri yerinə yetirmək üçün enerji verir. Fruktoza qaraciyərdə emal olunur. Artıqlığı ilə orqanizm üçün zərərlidir. Bu, ürək xəstəliklərinin inkişaf ehtimalının və vaxtından əvvəl ölüm riskinin artmasına səbəb olacaq.
Diyetoloq pəhriz tərtib etməzdən əvvəl məhsulların qablaşdırılmasını diqqətlə öyrənməyi və şəkərin miqdarını hesablamağı məsləhət görüb: "Bu məhsullardan istifadə etməməlisiniz, çünki bunu müntəzəm olaraq etsəniz, bütün sonrakı nəticələrlə qaraciyərin yağlanmasını inkişaf etdirə bilərsiniz".
Ağ çörək və duz da həddindən artıq qəbul edildikdə orqanizmə mənfi təsir göstərir. Bu məhsulların istifadəsinə nəzarət etmək lazımdır və o zaman qocalığa qədər nisbətən sağlam yaşamaq şansı daha çox olacaq.