Qaynar çay qida borusu xərçənginə zəmin yaradır
13.05.2023 16:26

Yalnız qaynar çay deyil, ümumilikdə qidanı çox qaynar qəbul etmək ağız içi, qida borusu və bütün həzm sisteminə mənfi təsir edir.

Aztibb.az xəbər verir ki, qastrenteroloq Gülnar Ağayevanın bildirdiyinə görə, çayın və ya hər hansı mayenin, qidanın qaynar qəbulu qastroezofageal reflüks xəstəliyinə, dolayısıyla qida borusu xərçənginə zəmin yaradır.

Temperaturu 60°C-dən yüksək olan 700 ml-dən çox çayın və ya qəhvənin içilməsi, sözügedən ölümcül xəstəliyin inkişafı riskini 90% artırır.

Alimlər bu riski aradan qaldırmaq üçün çayı ilıq içməyi tövsiyə edir. Yəni txunduğunuz zaman qida sizi yandırmayacaq istilikdə oluncaya qədər gözləmək lazımdır.

Qaynar qidaların, içkilərin yanında siqaret və alkoqollu içkilərdən istifadə də xərçəng riskini 3-4 qat daha artırır.

Səadət Məmmədova
Müəllifin digər yazıları
ÇOX OXUNANLAR
Diyetoloq arıqlamaq üçün daha tez-tez gülməyi və əsnəməyi məsləhət görüb
Suyun düzgün içilməsi ilə bağlı keçmişin məsləhətləri
Sümük bulyonu arıqlamağa kömək edir
Bakı Baş Səhiyyə Mərkəzinin tabeliyindəki tibb müəssisələrinə işçilər axtarılır
Aynurə Əliyeva - Suraxanı Tibb Mərkəzinin psixoloqu
Bundan sonra işə qəbul və sürücülük vəsiqəsi əldə etmək üçün tibbi arayışlar elektron olacaq
Səhiyyə Nazirliyi akademik Zərifə Əliyevanın 101 illiyi münasibətilə fleşmob təşkil edib
Şəkərli diabet xəstəliyinin əlamətləri nələrdir?  
8 yaşlı uşaq üzərində icbari tibbi sığorta ilə qaraciyər transplantasiyası əməliyyatı həyata keçirilib
Həyata keçirdiyi hər bir proseduru dəqiqliyi ilə yoxlayan həkim - Məlahət Əzizova
Salyanda göz müayinəsi aksiyası təşkil olunub
ATU-nun əməkdaşları Beynəlxalq Sitopatoloji Konqresdə iştirak ediblər
YAP Xətai rayon təşkilatının Diaqnoz Tibb Mərkəzində yeni ərazi partiya təşkilatı yaradılıb
Psixoloq: Autizm sahəsində peşəkar mütəxəssislərin tədris prosesinə cəlb edilməsi mütləqdir - MÜSAHİBƏ
Fizioterapevt və reablitoloqların ilk konfransı təşkil olunub