Peçenye adi bir qəlyanaltı yeməyidir və rahat qablaşdırma, uzun saxlama müddəti və soyuducuya ehtiyac olmaması onu məktəblilər, eləcə də asan yemək axtaran hər kəs üçün cəlbedici seçim edir.
Aztibb.az “Arqumentı i faktı” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bununla belə, diyetoloq Tatyana Solntsevanın sözlərinə görə, bütün üstünlüklərinə baxmayaraq, peçenye sağlam qida məhsulu deyil.
Həkimlər və diyetoloqlar daha çox peçenye və digər qənnadı məmulatlarına diqqət etməyi tövsiyə edirlər, çünki onların tərkibində çoxlu arzuolunmaz maddələr var.
Tipik olaraq, peçenye ağ un, şəkər və yağdan hazırlanır. Ağ un və şəkər bədənə yük yarada bilən yüksək səviyyədə karbohidratların mənbəyidir. Şəkər həmçinin qan şəkərinin səviyyəsinin dəyişməsinə səbəb ola və diabet kimi metabolik xəstəliklərin inkişaf riskini artıra bilər.
Peçenye ilə bağlı əsas problemlərdən biri məhsulun saxlama müddətini artırmaq üçün tez-tez əlavə edilən hidrogenləşdirilmiş yağların tərkibidir. Hidrogenləşdirilmiş yağların tərkibində çox sağlam olmayan yağlar olan trans izomerlər var. Bir çox təşkilatlar, o cümlədən Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı bu cür komponentləri qidadan xaric etməyə çağırır, çünki onlar ürək-damar xəstəliklərinin, xərçəngin və digər ciddi sağlamlıq problemlərinin inkişafına səbəb ola bilər.
Qidada trans yağların minimum miqdarına qəbul etmək və hətta onları pəhrizdən tamamilə çıxarmaq tövsiyə olunur.
Belə ki, peçenye rahat və asan qəlyanaltı olsa da, tərkibində ağ un, şəkər və yağlar, o cümlədən trans yağlar olduğuna görə onların istehlakı məhdudlaşdırılmalıdır.
Minerallar, vitaminlər və liflər də daxil olmaqla sağlam qidaları ehtiva edən təzə meyvələr, qoz-fındıq kimi sağlam qəlyanaltı alternativlərini seçmək ən yaxşısıdır.