Diyetoloq Yelena Solomatina uzaq keçmişdə müasir insanların əcdadlarının tez-tez aclıqdan əziyyət çəkdiyi zaman şirin qidaların onları qısa zamanda enerji ilə doldurduğunu və bədənin yağlanmasına kömək etdiyini bildirib.
Aztibb.az actualnews.org-a istinadən xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, bu hal qida çatışmazlığı şəraitində çox vacib hesab olunurdu.
Kifayət qədər qida olmadıqda, bədən yaşamaq üçün bədəndəki yağ yataqlarından istifadə edir. Buna görə də, indi bir çox insanları instinktiv olaraq şirniyyatlar cəlb edir, baxmayaraq ki, müasir dünyada bu cür məhsullara ehtiyac itib. Üstəlik, sağlamlığa bərpaolunmaz zərər verə, diabetin inkişafına və çəki artımına yol aça bilər.
Mütəxəssis qeyd edib ki, şəkər istehlak edildikdə həzz verən hormonların əmələ gəlməsi prosesi işə düşür. Bu, şirniyyata aludəçiliyin inkişafının başqa bir səbəbidir. İnsanların emosional gərginlik dövründə çoxlu şəkərli qidalar qəbul etməsi qeyri-adi deyil.
Qeyd edək ki, ÜST şirniyyat istehlakını azaltmağa çağırıb. Məşhur süni dadlandırıcı olan aspartamın bədxassəli şişlərin inkişaf riskini artıran kanserogen olduğu müəyyən edilib. İstehsalçılar bu maddəni kola, qatıq, konfet, saqqız və digər məşhur məhsullara əlavə edirlər