Minnesota Universitetinin alimləri kəhrəbada sətəlcəmə və infeksiyaya qarşı xüsusiyyətlər aşkar ediblər. Mass-spektrometriyası metodunun köməyi ilə kəhrəba kirşanından alınan cövhərin kimyəvi tərkibinin analizi aparılıb. Onun tərkibində bir çox digər orqanik birləşmələr arasında üç unikal maddə aşkar edilib.
Aztibb.az meddaily.ru-ya istinadla xəbər verir ki, bunlar abietik, dehidroabietik və palustrik turşuları olub. Bu birləşmələr qətran turşularına aiddir və şam ağacları tərəfindən istehsal edilir. Onları patogen bakteriyaların 9 tipinə qarşı testdən keçiriblər. Qətran turşuları qızılı stafilokokun bəzi ştammları daxil olmaqla, qram müsbət bakteriyaları məhv edib.
Tədqiqatçıların sözlərinə görə, abietik turşu və ondan istehsal olunan maddələr gələcəkdə yeni antibiotiklərin əsasını təşkil edəcək. Patogenlər dərmanların köhnə antibiotiklərə qarşı dayanıqlılığını fəal inkişaf etdirir. Bu, xüsusilə qram müsbət bakteriyalara aiddir.