Qlaukomanın inkişafını ləngidə bilən xüsusi pəhriz
24.07.2020 14:56

Karbohidratlar bitki mənşəli zülal və yağlar ilə əvəz edilməlidir. Bunun bir çox xəstəliklərdə olduğu kimi, qlaukomanın inkişafına da inanılmaz təsiri var.

 

Aztibb.az Meddaily.ru-ya istinadən xəbər verir ki, Harvard Tibb Məktəbi və Keio Universitetinin mütəxəssisləri bununla bağlı araşdırma aparıb.

 

Araşdırmada 40-75 yaş arası 185.000 insanın məlumatları təhlil edilib.

 

Üç növ aşağı karbohidrogenli pəhriz müəyyənləşdirilib:

 

  1. Karbohidratları heyvan yağları və zülallarla əvəz etmək.
  2. Karbohidratları bitki yağları və zülallarla əvəz etmək.
  3. Karbohidratları istənilən yağ və zülallarla əvəz etmək

 

Qlaukomanın inkişaf riski pəhriz növündən və digər amillərdən - yaş, bədən kütləsi indeksi, etnik mənsubiyyətdən asılı olaraq hesablanıb.

 

Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, heyvan, bitki yağları və zülallarla zəngin olan məhsullar qəbul edənlərdə, yüksək karbohidrat istehlak edənlərə nisbətən qlaukomanın inkişaf riski 20% daha aşağıdır. Lakin qlaukoma ilə aşağı karbohidrogenli diyet arasındakı əlaqə mütəxəssislər tərəfindən müəyyənləşdirilməyib.

 

Qeyd edək ki, alimlər Epileptik, Parkinson və Alzheimer xəstəlikləri olan insanlara da bu pəhrizin çox böyük faydası olduğunu bildirib.