Çayın tonik xüsusiyyətləri çoxdan məlumdur. Ancaq çayın faydalılığı bununla məhdudlaşmır. Şəkərli diabet və hipertoniyaya meyllilik üçün göstərişdir.
Aztibb.az Qərbi Avstraliyadakı Edit Couen Universitetinin məlumatına istinadən yazır ki, aparılan araşdırmanın nəticələrinə görə, universitetin mütəxəssisləri insult riskinə qarşı çayın faydalı olduğunu öyrəniblər.
Qadınların mütəmadi olaraq çay istehlakı aortanın kalsifikasiyası riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Və sonuncu tez-tez insult üçün risk faktorlarından biridir.
Diyetoloqlar da qan təzyiqini düzəltmək üçün çayı tövsiyə edirlər. Ancaq yalnız norma müşahidə olunarsa: gündə 3-4 stəkan. Həddindən artıq doza, xüsusilə axşam saatlarında, narahat yuxuya təsir edə bilər, buna görə də yorğunluq və digər mənfi nəticələrə səbəb ola bilər.
Çin Xalq Respublikasından olan tədqiqatçılar gündə 2-3 fincan çayın insult riskini 32% azalda biləcəyini sübut edən təcrübə aparıblar.
Çayın başqa bir faydalı xüsusiyyəti: qan şəkərinin səviyyəsinin aşağı salınması, yəni 2-ci tip diabetin qarşısının alınmasıdır. Bu faydalı xüsusiyyətləri ilə birlikdə ürək-damar sisteminin normal fəaliyyətini saxlamağa kömək edir.
Limonlu çaya üstünlük verən insanlar düzgün hərəkət edirlər. Qara çayın bütün faydalarına baxmayaraq, o, turşudur, limon isə qələvidir, buna görə də birlikdə mükəmməl "neytrallıq" yaradırlar.