LCT gen variantı süd içərkən diabet riskini azaldır
ABŞ və Çindən olan tibbi tədqiqatçılardan ibarət böyük bir qrup spesifik gen variantı ilə əlaqəli olan 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azaldan gözlənilməz amil aşkar edib.
Aztibb.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri “Nature Metabolism” jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər müxtəlif gen variantları, süd istehlakı və 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin azaldılması arasında əlaqəni müəyyən etmək üçün genom miqyasında assosiasiya axtarışı aparıblar. İnək südü istehlakı və azalmış diabet riski arasındakı əlaqəyə dair əvvəlki tədqiqatlar qarışıq nəticələr verib, bəzi tədqiqatlar bir əlaqəni göstərib, digərləri isə bir əlaqə tapmayıb.
Yeni araşdırma zamanı 12.000 amerikalının toxuma nümunələri təhlil edilib. Bədənin süddəki şəkəri parçalamaq üçün istifadə etdiyi laktaza fermentini kodlayan genetik variantı olan insanlar arasında əlaqə tapılıb.
Mütəmadi olaraq süd istehlak edənlərdə LCT geninin laktoza qarşı dözümsüzlük variantı olan insanların 2-ci tip diabetə tutulma riskinin 30 faiz azaldığı, müntəzəm olaraq süd qəbul edən, lakin bu variantı olmayan insanlarda riskin azalmadığı aşkar edilib.