Beyninizin uzun illər sağlam olmasını təmin etmək üçün onu nəinki mütəmadi olaraq məşq etdirmək, həm də qidalanma yolu ilə düzgün şəkildə dəstəkləmək lazımdır.
Aztibb.az “Gazeta” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, hansı qidaların beyin funksiyasını yaxşılaşdıra biləcəyini öyrənmək üçün araşdırma aparılıb.
Diyetoloqlar vurğulayıblar ki, koqnitiv zəifləmənin qarşısını ala biləcək universal məhsul və ya həb yoxdur. Bununla belə, gündəlik pəhrizinizdə düzgün sağlam qidaları seçmək uzun illər beyin sağlamlığının açarı ola bilər.
Kələm, ispanaq, brokoli və yarpaqlı göyərti K, B6 və B12 vitaminləri, lutein, beta-karotin və fol turşusu ilə zəngindir, idrak qabiliyyətinin zəifləməsini ləngidir. Həm də təzə və ya dondurulmuş bütün növ giləmeyvə yemək lazımdır. Onlar yaddaşı yaxşılaşdıran flavonoidlər və bitki piqmentləri ilə zəngindir.
Somon, cod və pollock omeqa-3 yağ turşularının əla qaynaqlarıdır, qanda beta-amiloid səviyyəsini azaldır və bu, Alzheimer xəstəliyinin qarşısının alınması üçün vacibdir.
Qozda olan bitki əsaslı protein və sağlam yağlar ürək və beyin sağlamlığını dəstəkləyir, qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir. Kofein müvəqqəti konsentrasiyanı təşviq edir və koqnitiv testləri yaxşılaşdırır, lakin ürək xəstəliyi olan insanlar ondan ehtiyatla istifadə etməlidirlər.
Karbohidratlar mülayim şəkildə yeyilməlidir. Karbohidratlardan istehsal olunan həddindən artıq insulin zehni ayıqlığa və ya yuxuya səbəb ola bilər. Karbohidratları doldurmaq üçün xurma tövsiyə olunur.