Biologiya elmləri doktoru Vladimir Bessonov bitki yağları haqqında ən çox yayılmış yanlış təsəvvürlərdən danışıb və onlardan hansının xolesterinin səviyyəsini aşağı sala biləcəyini deyib.Əsas qərəzlərdən biri, guya bitki yağında qızardılan zaman kanserogenlərin əmələ gəlməsi ilə bağlıdır.
Aztibb.az “Arqumentı i faktı” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, əslində alimin sözlərinə görə, tavada yağ adətən 180-200 dərəcəyə qədər qızır. Bu arada, kanserogenlər yalnız 210-240 dərəcə qızdırıldıqda əmələ gəlir.
Bir şüşə təmizlənməmiş yağda çöküntü varsa, istifadə edilə bilər. Öz-özünə sağlamlığa heç bir təhlükə yaratmır.
Bir çox insanlar yağın yalnız yağ ehtiva etdiyini düşünür. Bununla belə, həkim iddia edir: onun tərkibində təkcə doymamış və çox doymamış yağ turşuları deyil, insanlar üçün son dərəcə qiymətli olan E vitamini var.Omeqa-3 və Omeqa-6 dərinin, ürək-damar və sinir sistemlərinin vəziyyətinə müsbət təsir göstərir.
Məşhur inancın əksinə olaraq, bitki yağı artmır, əksinə, fitosterolların tərkibinə görə xolesterolu azalda bilər. Bessonov kərə yağı istehlakını azaltmağı və bitki yağı ilə əvəz etməyi məsləhət görüb.
Zeytun yağının möcüzəvi xüsusiyyətləri də çox vaxt şişirdilir. Bununla belə, tərkibində bədən üçün faydalı olan çoxlu Omeqa-3 və Omeqa-6 və Omeqa-9 yağ turşuları var.
Yağın sərin yerdə saxlanmasının vacib olduğunu az adam bilir. Soyuducuda saxlamaq olar. Bu, onun faydalı xüsusiyyətlərini daha uzun müddət saxlamağa imkan verəcəkdir. İşıq və istilik məhsula mənfi təsir göstərir.