Mütəxəssislər spirtli içki qəbulundan sonra sükan arxasına keçmək üçün vaxt intervalı ilə bağlı əsas məqamları izah ediblər.
Sürücülərin bədənlərindəki etanolun miqdarı nəfəs verilən havanın hər litrində hər bir dövlər tərəfindən müəyyən edilən normadan çox olduqda, sürücülərə avtomobil sürmək qadağandır. Bu göstəricinin aşılması inzibati xəta hesab olunur.
Mütəxəssislər bayramdan sonra günə aktiv fiziki məşqlər və doyumlu səhər yeməyi ilə başlamağı məsləhət görüblər.
Tədbirdən bir neçə saat əvvəl orta dərəcədə spirtli içki qəbulu etanolun parçalanmasına cavabdeh olan fermentləri aktivləşdirir və onun orqanizmə təsirini yumşaldır. Ziyafət başlamazdan təxminən bir saat əvvəl əhəmiyyətli miqdarda su içmək spirtin sulandırılmasına kömək edir, bu da onun bədəndəki konsentrasiyasının azalmasına səbəb olur.
Mütəxəssislər qeyd ediblər ki, yemək zamanı çox miqdarda qazsız maye içmək təbii olaraq qanda etanolun səviyyəsini aşağı salır və onun effektiv şəkildə xaric olmasına şərait yaradır.
Yağlı qidalarla spirt içmək intoksikasiyanın başlanğıcını gecikdirə bilər, lakin toksinlərin atılma sürətinə təsir göstərmir. Bayramdan sonra ertəsi gün maşın sürməyi planlaşdıranlar üçün spirtli içkiləri siqaretlə birləşdirmək tövsiyə edilmir.
Ziyafətdən sonra mütəxəssislər yuxunu laqeyd qalmamağı məsləhət görürlər.
Mütəxəssislər spirtin bədəndən çıxarılması prosesini sürətləndirmək üçün səhərlər kontrastlı duş qəbul etməyi və təmiz havada canlandırıcı gəzinti etməyi məsləhət görüblər.
Narkoloq Aygül Qumerova xatırladıb ki, alkoqolun parçalanması prosesi orqanizmin fərdi xüsusiyyətlərindən asılıdır. Məsələn, qaraciyər xəstəliyi olan insanlarda etanol daha yavaş parçalanır. Onun sözlərinə görə, çəkisi 60 kq olan insanda 100 q araq təxminən 6 saata, 100 kq çəkidə olan insanda isə 3,5 saata orqanizmdən xaric olur. Güclü və rəngli içkilərin bədəndən xaric edilməsi daha uzun çəkir: konyak, viski, kokteyllər.