Fermentasiya edilmiş qidalar bişirmə zamanı fermentasiyaya məruz qalan qidalardır. Bu vəziyyətdə bakteriyalar nişasta və şəkəri yeyərək laktik turşu ifraz edirlər.
Aztibb.az mednovelty.ru-ya istinadən xəbər verir ki, fermentasiya qidanın uzun müddət saxlanmasına imkan verir, həmçinin probiyotiklərin istehsalını təşviq edir - bunlar toksinlərin çıxarılması, qida maddələrinin udulması və daxili ekosistemin sabit işləməsi üçün zəruri olan bakteriyalardır.
Fermentasiya edilmiş qida nədir?
Turşu tərəvəzlər: kələm, xiyar, soğan, sarımsaq, kimçi, turp, bolqar bibəri, yerkökü, lobya, çuğundur və alma.
Kombuça
Kvas;
Soya sousu;
Kefir və qatıq;
Miso - soya pastası;
Jamon - qurudulmuş ət;
Turşu çörək;
Xam pendir - pasterizə olunmamış süddən hazırlanır.
Fermentasiya edilmiş qidaların faydaları nələrdir?
Bağırsaq bakteriyalarının çoxalması sayəsində fermentləşdirilmiş qidalar bir çox bədən sisteminə təsir göstərir. Onlar töhfə verir:
İmmunitet sisteminin dəstəkləyir;
Toksinlərin çıxarır;
Həzm sistemini normallaşdırır;
Vitamin və mineralları mənimsəyir;
Zərərli bakteriyalarla mübarizə aparır;
Dərini yaxşılaşdırır.