Ən yüksək kateqoriyalı rusiyalı allerqoloq və immunoloq Yevgeniya Parşina bildirib ki, tam yağlı süd bağırsaq mikroflorasına faydalı təsir göstərir. Bununla belə, yüksək ürək-damar riskiniz varsa və ya terapevtik pəhriz izləyirsinizsə, daha az yağlı variantları seçmək məsləhətdir.
Aztibb.az “Pravda” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin sözlərinə görə, südün tərkibində nə qədər çox yağ varsa, o, bağırsaq mikroflorasına bir o qədər fayda gətirir.
Buna görə də orta (2,6-3,5%) və yüksək (3,5%-dən çox) yağlı südə üstünlük verilməlidir. Yüksək yağlı süd həmçinin yağda həll olunan vitamin A, D, E, K2, Omeqa-3 və Omeqa-6 kimi qida maddələrinin, həmçinin B vitaminləri, doymuş yağ turşuları, zülal, kalsium, fosfor, sink və s. maddələrlə zəngin olur. Sağlamlığa, xüsusilə sümüklərə, immunitetə, sinir sisteminə və görmə qabiliyyətinə faydalı təsir göstərir.
Yüksək yağlı südün ürək-damar sisteminin vəziyyətinə mənfi təsir göstərdiyini, daha çox pis xolesterol ehtiva etdiyini nəzərə almaq vacibdir. Belə hallarda onu minimum yağ faizi olan südlə əvəz etmək tövsiyə olunur.
Bu seçim yağlı qidaların istehlakını məhdudlaşdıran bir pəhriz izləyənlər üçün də uyğundur. Hər hansı bir şübhəniz varsa, südün pəhrizinizə daxil edilməsi ilə bağlı ixtisaslı bir sağlamlıq mütəxəssisi ilə məsləhətləşməniz tövsiyə olunur.