Yüksək xolesterol səviyyələri xəstələri narahat edir. Buna görə damarlarda aterosklerotik lövhələr görünür, qan axını pozan lümeni daraldır və inkişaf etmiş hallarda qan axını tamamilə maneə törədə, infarkt və vuruşlara səbəb ola bilər. Üstəlik, uzun müddət mühüm simptomlara diqqət yetirməyə bilərik və qan damarlarının vəziyyətini yalnız müayinə zamanı öyrənirik.
Aztibb.az “Doctor Piter” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin bildiridiyinə görə, bədənimiz xolesterolun çoxunu (təxminən 80%) öz-özünə istehsal edir (qaraciyər hüceyrələrində). Bunun üçün xammal yağlar, qlükoza və amin turşularıdır və formalaşma sürəti əks əlaqə prinsipinə uyğun olaraq tənzimlənir: qanda nə qədər az xolesterin varsa, o qədər çox əmələ gəlir. Bundan əlavə, xolesterol istehsalı adrenal hormonlar və qlükaqon tərəfindən stimullaşdırılır və tiroid hormonları tərəfindən maneə törədilir.
Xolesterolun daha 20%-i bədənimizə qida ilə daxil olur. Onun əsas mənbələri heyvan mənşəli məhsullardır. Ən yüksək xolesterol tərkibli qidaların siyahısı belə görünür:
sakatat;
yumurta sarısı və çiy yumurta;
yağlı balıq, kürü;
süd məhsulları;
kolbasa;
yağlı ət.
Ancaq xolesterol səviyyəsini yüksəltməkdə təkcə qidalar günahkar deyil. Bu ümumiyyətlə necə yediyimizdən asılıdır.