Kaliforniya Universitetinin alimləri qırmızı şərabın yaratdığı baş ağrılarının səbəbini açıqlayıblar.
Aztibb.az “Scientific Reports”a istinadən xəbər verir ki, bəzi insanlar hətta kiçik bir stəkan qırmızı şərab içdikdən sonra 30 dəqiqə ilə üç saat ərzində baş ağrısı hiss edə bilərlər. Üstəlik, bu fenomen hətta digər spirtli içkilər qəbul edərkən baş ağrısı hiss etməyən insanlarda da baş verir.
Mütəxəssislər bunun qırmızı şərabların tərkibində olan flavanoldan irəli gəldiyini bildiriblər. Çox güman ki, quercetin maddəsi spirtin normal metabolizmasını pozaraq baş ağrılarına səbəb olur. Bu flavanol bütün növ meyvə və tərəvəzlərdə, o cümlədən üzümdə olur. Tez-tez pəhriz əlavəsi kimi istifadə olunur, lakin spirtlə qarışdırıldıqda dəyişir. Xüsusilə, quercetin spirtin metabolizmasını bloklayan quercetin qlükuronidə çevrilir. Nəticədə insanlarda asetaldehid adlı toksin toplana bilər ki, bu da üzün qızarmasına, baş ağrısına və ürək bulanmasına səbəb olur.
Üstəlik, qırmızı şərabda bu flavanolun səviyyələri günəş işığının miqdarından, şərab istehsal üsulundan, o cümlədən fermentasiya, aydınlaşdırma və yaşlanma prosesləri zamanı dərilərlə təmasdan asılı olaraq çox dəyişə bilər.