Yeni araşdırmanın müəllifləri bildiriblər ki, bəzi tez-tez istehlak edilən içkilərin tərkibində içməli su standartlarını aşan zəhərli metallar var.
Aztibb.az “Medical Insider” portalına istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Journal of Food Composition and Analysis” elmi jurnalında dərc olunub.
Tulane Universitetinin araşdırmasına görə, sınaqdan keçirilmiş 60 içkidən beşində içməli su standartlarını aşan zəhərli metallar müəyyən edilib.
Zoğal suyu, qarışıq yerkökü və meyvə şirəsi və yulaf südündə kadmium səviyyələri milyardda 3 hissədən çox olub. Tədqiqata görə, qarışıq meyvə şirələri və bitki mənşəli südlər (yulaf və badam kimi) digər içkilərə nisbətən yüksək konsentrasiyada zəhərli metal ehtiva edir.
Seçilmiş içkilər, o cümlədən ərzaq mağazalarında tez-tez rastlanılan tək və qarışıq meyvə şirələri, bitki mənşəli südlər, qazlı içkilər və çaylar 25 müxtəlif zəhərli metal və iz elementləri aşkar etmək üçün analiz edilib.
Ümumilikdə, 25 elementdən yeddisi bəzi içkilərdə, o cümlədən nikel, manqan, bor, kadmium, stronsium, arsen və seleniumda içməli su standartlarını keçib. 60 nümunənin 93%-dən çoxunda qurğuşun aşkar edilsə də, əksəriyyətində çox aşağı səviyyələr olub, milyardda bir hissədən aşağı. EPA və ÜST-ün içməli su standartlarına cavab versə də, ən yüksək səviyyə (6,3 mkq/kq) əhəng idman içkisində tapılıb.
Tədqiqatın aparıcı müəllifi, Tulane Universitetinin doktorantı Teodros Qodebo Amerika içkilərinin tərkibini araşdıran baxımından tədqiqatın vacib olduğunu söyləyib.