Qırmızı ət dəyərli keyfiyyətlərinə baxmayaraq, həddindən artıq istehlak edildikdə sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər.
Aztibb.az actualnews.org-a istinadən xəbər verir ki, həkim Simon Theobalds qırmızı ət istehlakı ilə insult və infarkt ehtimalı arasındakı əlaqədən bəhs edib.
“Qırmızı ətin tərkibində doymuş yağın yüksək olması bu əlaqənin əsas səbəblərindən biridir. Həddindən artıq yağ qanda xolesterinin səviyyəsini yüksəldə bilər və damar divarlarınızda lövhə yığılmasına səbəb olaraq ürək xəstəliyinə tutulma şansınızı artırır. Qırmızı ətin qızartma kimi yüksək temperaturda bişirilməsi polisiklik aromatik karbohidrogenlər və qlisidil efirləri kimi kanserogen maddələr yarada bilər. Bu komponentlər kolon xərçəngi də daxil olmaqla xərçəngin inkişafına kömək edir”, - deyə həkim vurğulayıb.
Həkim qırmızı əti məhdudlaşdırmağı və balıq, quş əti, süd məhsulları, qoz-fındıq və paxlalılar kimi daha sağlam protein mənbələrinə üstünlük verməyi məsləhət görür.
Bununla belə, yağsız qırmızı ətləri seçmək və yüksək temperaturla müşayiət olunmayan yemək üsullarına üstünlük vermək tövsiyə olunur.