Endokrinoloq Armine Afonina bildirib ki, yüksək qlükoza səviyyəsi ilə müxtəlif xəstəliklərin riski artır.
Aztibb.az “İzvestiya” qəzetinə istinadən xəbər verir ki, qidalanma səbəbindən qlükoza səviyyəsi yüksələ bilər. Həkim izah edib ki, şəkər xəstəliyinə səbəb olmamaq üçün qidalanmaya nəzarət etmək vacibdir.
Pəhriz qidalarının qiymətləndirilməsi onların "qlisemik indeksinə" əsaslanmalıdır. Bu, qlükoza qəbulunun təxmin edilə biləcəyi bir göstəricidir. Məhsulda bu göstərici nə qədər yüksək olarsa, qan şəkərini bir o qədər tez yüksəldir.
Kartof püresi və ağ düyü şəkər səviyyəsini sürətlə artıran qidalardır. Siyahıda yüksək qlisemik indeksi olan digər qidalar da var.
"Qlükozanı kəskin şəkildə artıra bilən şəkərsiz qidalar haqqında danışsaq, bu, buğda çörəyi, hər hansı buğda unundan bişmiş məhsullar, makaron, konservləşdirilmiş lobya, qarğıdalı, hazır dənli bitkilər, bulka, qarğıdalı, popkorn, vafli, çipslərdir. Bu siyahıya qaynadılmış çuğundur, yerkökü, balqabaq və quru meyvələr də daxildir”, - deyə həkim bildirib.
Ümumiyyətlə, ekspert qeyd edib ki, insan düzgün qidalanma prinsiplərinə əməl etməli, çəkiyə nəzarət etməli və idmanla məşğul olmalıdır. Bu sağlamlığı qorumaq üçün vacibdir.