2. Daha çox probiyotiklər və prebiyotiklər. Probiyotiklər güclü antimikrob aktivliyə malikdir, bağırsaq divarının funksiyasını yaxşılaşdırır və bağırsağın immun hüceyrələrinə müsbət təsir göstərir. Probiyotiklərin mənbələrinə qatıq, kefir və tərəvəzlər daxildir. Həkimlər onları gündə bir neçə dəfə qidaya daxil etməyə çağırıb. Bununla yanaşı, prebiyotiklərə – bağırsaqlarda faydalı bakteriyaları qidalandıran və iltihab əleyhinə təsir göstərən pəhriz lifinə diqqət yetirmək vacibdir.
3. Daha az işlənmiş qidalar. Məsələn, işlənmiş qidalara şəkər əlavə edilmiş peçenye və çips daxildir. Bu cür qidalar bağırsaqların fəaliyyətini pisləşdirir, həmçinin metan istehsalında iştirak edən bakteriyaların sayını artırır. Bu qaz həzm traktını ləngidir və kiçik bağırsaq bakteriyasının çoxalmasına (SIBO) səbəb ola bilir.
4. Alkoqola yox. Məlum olub ki, spirtli içkilərin müntəzəm istifadəsi bağırsaq iltihabına səbəb ola bilir və bağırsaq mikrobiotasının tərkibinə və fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir.
5. Daha az süni dadlandırıcılar. Süni dadlandırıcılar da bağırsaq mikrobiomuna mənfi təsir göstərir.
Sağlam və düzgün qidalanma, siqaret, alkoqollu içkilərdən uzaq durmaq, bağırsaqlarımızda mövcud olan faydalı bakeriyaların sayını artırır. Beləliklə, inkişaf edən sağlam bağırsaq florası xəstəliklərə qarşı daha güclü olur.