Bu iki qida çox qızardıldıqda xərçəng riski yaradır
22.01.2022 16:34
Tədqiqatlar göstərib ki, çörək və kartof kimi nişasta tərkibli yeməklərin yüksək temperaturda bişirilərkən akrilamid adlı kimyəvi maddə yaranır.
 
Aztibb.az xəbər verir ki, bu maddə orqanizmdə xərçəngə yol aça bilir.
 
Ərzaq standartları üzrə təşkilatlar riskləri azaltmaq üçün bu cür qidaların bişirmə təlimatlarına diqqətlə əməl edilməsini və bu cür yeməkləri rəngi tündləşməyənədək bişirilməsini tövsiyə edirlər.
 
Bundan başqa, kartofun soyuducuda saxlanılmasının zəruriliyi barədə də xəbərdarlıq edilir. Bunun səbəbi isə otaq temperaturunda kartofun tərkibindəki şəkər səviyyəsinin artması və bunun da bişirmə zamanı ifraz edilən akrilamidin miqdarını yüksəltməsidir.
 
Digər yandan, bəzi mütəxəssislər akrilamid ilə xərçəng arasında əlaqənin insanlarda hələ sübut olunmadığını bildirirlər.
 
Başqa bir tədqiqat yüksək akrilamid qəbulunun xüsusilə heç vaxt siqaret çəkməyənlər arasında yumurtalıq və endometrial xərçəng riskinin artması ilə əlaqəli olduğunu aşkar edib. Bununla birlikdə, premenopozal qadınlar xaricində akrilamid qəbulu ilə döş xərçəngi riski arasında əhəmiyyətli bir əlaqə müşahidə edilməyib.
 
Bu tədqiqatda qızardılmış kartof istehlakının xərçəng riski üzərində təsiri birbaşa qiymətləndirilməsə də, mənfi təsir göstərə biləcəyi üçün qızardılmış kartofun müntəzəm alınmasının qarşısını almaq və ya minimuma endirməyin daha doğru olduğu qənaətinə gəlinib.