Bu iki qida çox qızardıldıqda xərçəng riski yaradır
22.01.2022 16:34
Tədqiqatlar göstərib ki, çörək və kartof kimi nişasta tərkibli yeməklərin yüksək temperaturda bişirilərkən akrilamid adlı kimyəvi maddə yaranır.
Aztibb.az xəbər verir ki, bu maddə orqanizmdə xərçəngə yol aça bilir.
Ərzaq standartları üzrə təşkilatlar riskləri azaltmaq üçün bu cür qidaların bişirmə təlimatlarına diqqətlə əməl edilməsini və bu cür yeməkləri rəngi tündləşməyənədək bişirilməsini tövsiyə edirlər.
Bundan başqa, kartofun soyuducuda saxlanılmasının zəruriliyi barədə də xəbərdarlıq edilir. Bunun səbəbi isə otaq temperaturunda kartofun tərkibindəki şəkər səviyyəsinin artması və bunun da bişirmə zamanı ifraz edilən akrilamidin miqdarını yüksəltməsidir.
Digər yandan, bəzi mütəxəssislər akrilamid ilə xərçəng arasında əlaqənin insanlarda hələ sübut olunmadığını bildirirlər.
Başqa bir tədqiqat yüksək akrilamid qəbulunun xüsusilə heç vaxt siqaret çəkməyənlər arasında yumurtalıq və endometrial xərçəng riskinin artması ilə əlaqəli olduğunu aşkar edib. Bununla birlikdə, premenopozal qadınlar xaricində akrilamid qəbulu ilə döş xərçəngi riski arasında əhəmiyyətli bir əlaqə müşahidə edilməyib.
Bu tədqiqatda qızardılmış kartof istehlakının xərçəng riski üzərində təsiri birbaşa qiymətləndirilməsə də, mənfi təsir göstərə biləcəyi üçün qızardılmış kartofun müntəzəm alınmasının qarşısını almaq və ya minimuma endirməyin daha doğru olduğu qənaətinə gəlinib.
Bu bölməyə aid digər xəbərlər
Bayram tonqalı ətrafında təhlükəsizliyə diqqət!
19.03.2024 | 10:01
23 mart - Ümumdünya Meteorologiya Günü
23.03.2023 | 11:04
Daun sindromunun müalicəsi varmı?
21.03.2023 | 11:27
Bu gün Beynəlxalq Daun Sindromlu İnsanlar Günüdür
21.03.2023 | 10:14
Rayon qeydiyyatı olanlar Bakıda tibbi xidmətlərdən istifadə edə bilərmi?
17.03.2023 | 10:31
Qardaşının böyrəyi bacısına köçürüldü - Mərkəzi Klinikada növbəti uğurlu əməliyyat
16.03.2023 | 12:41
Bel bölgəsindəki piylənmənin əsas səbəbləri
16.03.2023 | 08:00
Quş qripi ilə əlaqədar qida təhlükəsizliyinə dövlət nəzarəti gücləndirilib
15.03.2023 | 12:51
8 Martda hansı çiçəkləri vermək təhlükəlidir - Həkimin cavabı
07.03.2023 | 12:04
"Artıq çəki" epidemiyası - Piylənmə XXI əsrin qlobal problemidir / 2-ci yazı
24.02.2023 | 10:08
ÇOX OXUNANLAR
Gənc həkim Samux Rayon Mərkəzi Xəstəxanasında işə başlayıb
18.04.2024 | 13:04
Xalq yazıçısı Çingiz Abdullayev Mərkəzi Gömrük Hospitaldan evə buraxılıb
17.04.2024 | 17:00
Tibb üzrə fəlsəfə doktoru Yazgül Abdıyevanı 50 illik yubileyi münasibətilə təbrik edirik!
17.04.2024 | 15:43
Autizmdən əziyyət çəkən uşaqlar üçün təmənnasız müayinə və müalicə prosedurları həyata keçirilir - AKSİYA
19.04.2024 | 10:14
6 yaşlı pasiyent üzərində cərrahi əməliyyat uğurla icra edilib
16.04.2024 | 10:39
İcbari Tibbi Sığorta üzrə Dövlət Agentliyi İctimaiyyətlə əlaqələr şöbəsinə işçi axtarılır
17.04.2024 | 10:14
Naftalanda “Zirvələrə yüksələn zərif insan ömrü” adlı tədbir keçirilib
16.04.2024 | 11:19
Kardioloq Fikrət Sadıqzadə ürək çatışmazlığından vəfat edib
22.04.2024 | 09:45
Gözlərə nur bəxş edən fədakar həkim
19.04.2024 | 10:29
"Həkimlərimizi tanıyaq!" rubrikası: Pediatr İradə Yunusova
16.04.2024 | 16:51
"Həkimlərimizi tanıyaq!" rubrikası təqdim edir: Xəqani Hüseyni
16.04.2024 | 10:09
TƏBİB Daxili nəzarət və monitorinq departamentinin Monitorinq şöbəsinə işçi axtarır
18.04.2024 | 11:23
Sumqayıt Tibb Mərkəzini seçən həkimlərin sayı artır
16.04.2024 | 08:31
Ümumdünya Hemofiliya Günü ilə əlaqədar Dövlət Tibbi-Sosial Ekspertiza və Reabilitasiya Agentliyində qanvermə aksiyası keçirilib
17.04.2024 | 15:59
Dünya liderlərini bir araya gətirən "UNITED MEDICAL TOURISM EXPO" sərgisi yaxınlaşır
18.04.2024 | 19:50