Güclü immun sistemi üçün mikroelement: Sink
21.01.2022 11:48
Sink bədənimizdəki ən çox funksiyası olan mikroelementlərdən biridir. Hormon tarazlığında, saç və dırnaqların böyüməsində olan funksiyalara əlavə olaraq, o, immun sisteminin gücləndirilməsində əhəmiyyətli dərəcədə iştirak edir. Onun yarasağaldıcı funksiyası sayəsində sink çox vaxt faydalı məlhəmlərin tərkib hissəsi olur.
 
Aztibb.az mütəxəssislərin rəyinə əsaslanaraq xəbər verir ki, əgər sink yoxdursa, normal hüceyrələr, həmçinin T-köməkçi və T-qatil hüceyrələr kimi immun sistemi hüceyrələri aktivləşdirilmir və bədənimizin qoruyucu mexanizmləri effektiv ola bilmir.
 
Sink həmçinin soyuqdəyməyə görə məsulliyyət daşıyan burun viruslarına da daxil edilə bilər və bununla da onların çoxalmasının və bizim orqanizmimizin hüceyrələrinə düşməsinin qarşısını alaraq yüksək effektiv qoruyucu mexanizmə çevrilir.
 
Beləliklə, kifayət qədər sink təchizatı immun sistemininin normal fəaliyyətini dəstəkləyərək onu gücləndirməyə kömək edir, belə ki, bir çox infeksiyaların hətta şansı da olmur və ya ən azı riski azalır.
 
Bütün bunlara baxmayaraq insan soyuqlayarsa, yaxşı fəaliyyət göstərən immun sistemi bu viruslarla daha effektiv mübarizə apara bilər. Soyuqdəymələrin müddəti və şiddəti kifayət qədər sink qəbul edərək azaldıla bilər.
 
Digər biofaktorlardan fərqli olaraq, bizim orqanizmimiz sinki orqanda yığa bilmir. Onun əksəriyyəti toxumalar və orqanların bir çox müxtəlif növlərinin hüceyrələrində olur. Bizim orqanizm pəhrizimiz vasitəsilə müntəzəm təminatdan asılıdır. Sağlam yetkin insanlar üçün sinkin tövsiyə olunan gündəlik dozası 7-10 mq-dir.
 
Mal əti və ya pendir kimi heyvan mənşəli məhsullar xüsusilə çoxlu sink ehtiva edir. Bitki məhsulları daha az sink ehtiva edir, buna baxmayaraq, liderlər olan yulaf və Braziliya qozu təxminən hər 100 qramda 4 mq sink ehtiva edir. Lakin, vegetarian qidalardan, eləcə də heyvani mənbələrdən sink istifadə edilə bilməz - sinkin bioloji mövcudluğuna müxtəlif pəhriz maddələri təsir göstərir.
 
Dənli bitkilərdə və paxlalılarda olan fitatlar bizim orqanizmimizdə sinkin sorulmasını dayandırır. Limon turşusu öz növbəsində, sinkin vegetarian qidasında təbii miqdarlarda mövcudluğunu yaxşılaşdırır və bununla da onun pəhrizdən sorulmasını sürətləndirir. Buna görə də, xüsusilə veqanlar və birtərəfli pəhriz saxlayanlar xəstə olmadıqları halda belə özlərinin sink tarazlığına diqqət yetirməlidirlər.
 
ÇOX OXUNANLAR
Kardioloq Fikrət Sadıqzadə ürək çatışmazlığından vəfat edib  
Həddindən artıq su qəbulu beyin şişməsinə səbəb ola bilər
TƏBİB Cavanşir Məmmədovun ölümü ilə bağlı məlumat yayıb 
Həyata keçirdiyi hər bir proseduru dəqiqliyi ilə yoxlayan həkim - Nuranə Abbasova
Suyun düzgün içilməsi ilə bağlı keçmişin məsləhətləri
Nahidə Mahmudova Dövlət Gömrük Komitəsi Tibbi Xidmət İdarəsinin Mərkəzi Hospitalının rəis müavini təyin olunub
 Tibb müəssisələri arasında şəhid ailələrinin üzvlərinin işlə təmin olunması sayına görə Sumqayıt Tibb Mərkəzi ilk yerdədir   
Tərtər Rayon Mərkəzi Xəstəxanasının terapevti - Ülviyyə Əkbərova
Sümük bulyonu arıqlamağa kömək edir
11 aylıq körpə Mərkəzi Klinikada əməliyyat olunub
Seminarda müasir ginekologiyada lazer texnologiyalarının rolundan bəhs olunub
2 nömrəli Bakı Baza Tibb Kolleci Həmkarlar İttifaqı Komitəsinin hesabat-seçki konfransı keçirilib
Aynurə Əliyeva - Suraxanı Tibb Mərkəzinin psixoloqu
TƏBİB Bakı Baş Səhiyyə Mərkəzinin tabeliyində olan tibb müəssisələri üzrə vakant yerlər elan edir
 Yevlax Rayon Səhiyyə İşçiləri Həmkarlar İttifaqı Komitəsinin hesabat-seçki konfransı keçirilib