Harvard tədqiqatı: Zeytun yağı xərçəng və ürək xəstəliklərindən qoruyur
12.01.2022 15:59
Sağlamlığımız üçün ən faydalı məhsullardan biri olan zeytun yağı ilə bağlı yeni bir araşdırma aparılıb.
Aztibb.az xəbər verir ki, Harvard Universiteti tərəfindən aparılan araşdırmada marqarin, kərə yağı və ya digər doymuş yağların əvəzinə zeytun yağından istifadənin xərçəng, ürək və tənəffüs xəstəlikləri, həmçinin demans kimi xəstəliklərdən qoruduğu bildirilir.
Araşdırmanın nəticəsi göstərib ki, 2 çay qaşığı (10 qram) marqarin, kərə yağı və ya süd yağını eyni miqdarda zeytun yağı ilə əvəz edən insanın zeytun yağını az və ya heç içməyənlərlə müqayisədə ümumi ölüm riski 34 %-ə qədər aşağı olur.
Qeyd olunub ki, bənzər araşdırmalar əvvəllər Avropada və xüsusilə zeytun yağı istehlakının daha çox olduğu Aralıq dənizi ölkələrində də aparılıb. Bu tədqiqat isə Amerikalı alimlərin zeytun yağı ilə bağlı 30 ilə qədər davam edən, 90000-dən çox könüllünün iştirak etdiyi ilk uzunmüddətli araşdırmasıdır.
Tədqiqatın nəticələri vaxtından əvvəl ölümün qarşısını almaq üçün doymuş yağ və heyvan yağını zeytun yağı kimi doymamış bitki yağları ilə əvəz etmək tövsiyələrinə əlavə dəstək məqsədi daşıyır.
İsveçdəki Karolinska İnstitutunun epidemiologiya üzrə dosenti Susanna Larsson araşdırma ilə bağlı verdiyi açıqlamada bildirib ki, ən çox zeytun yağı istehlak edən insanların ürək xəstəliyindən ölmə riski 19 %, xərçəng xəstəliyindən ölmə riski 17 % və neyrodegenerativ xəstəlikdən ölmə riski 29% daha aşağıdır.
Araşdırma “American College of Cardiology” jurnalında dərc olunub.
Bu bölməyə aid digər xəbərlər
Bayram tonqalı ətrafında təhlükəsizliyə diqqət!
19.03.2024 | 10:01
23 mart - Ümumdünya Meteorologiya Günü
23.03.2023 | 11:04
Daun sindromunun müalicəsi varmı?
21.03.2023 | 11:27
Bu gün Beynəlxalq Daun Sindromlu İnsanlar Günüdür
21.03.2023 | 10:14
Rayon qeydiyyatı olanlar Bakıda tibbi xidmətlərdən istifadə edə bilərmi?
17.03.2023 | 10:31
Qardaşının böyrəyi bacısına köçürüldü - Mərkəzi Klinikada növbəti uğurlu əməliyyat
16.03.2023 | 12:41
Bel bölgəsindəki piylənmənin əsas səbəbləri
16.03.2023 | 08:00
Quş qripi ilə əlaqədar qida təhlükəsizliyinə dövlət nəzarəti gücləndirilib
15.03.2023 | 12:51
8 Martda hansı çiçəkləri vermək təhlükəlidir - Həkimin cavabı
07.03.2023 | 12:04
"Artıq çəki" epidemiyası - Piylənmə XXI əsrin qlobal problemidir / 2-ci yazı
24.02.2023 | 10:08
ÇOX OXUNANLAR
Diyetoloq arıqlamaq üçün daha tez-tez gülməyi və əsnəməyi məsləhət görüb
29.04.2024 | 17:25
Suyun düzgün içilməsi ilə bağlı keçmişin məsləhətləri
29.04.2024 | 09:15
Sümük bulyonu arıqlamağa kömək edir
29.04.2024 | 08:26
TƏBİB Bakı Baş Səhiyyə Mərkəzinin tabeliyində olan tibb müəssisələri üzrə vakant yerlər elan edir
25.04.2024 | 10:32
Bakı Baş Səhiyyə Mərkəzinin tabeliyindəki tibb müəssisələrinə işçilər axtarılır
26.04.2024 | 10:59
Nahidə Mahmudova Dövlət Gömrük Komitəsi Tibbi Xidmət İdarəsinin Mərkəzi Hospitalının rəis müavini təyin olunub
24.04.2024 | 11:11
Dəmir çatışmazlığı ilə bağlı yaranan anemiya xəstəliyinin təbii yollarla müalicəsi
25.04.2024 | 09:51
Aynurə Əliyeva - Suraxanı Tibb Mərkəzinin psixoloqu
28.04.2024 | 17:01
Bundan sonra işə qəbul və sürücülük vəsiqəsi əldə etmək üçün tibbi arayışlar elektron olacaq
26.04.2024 | 11:59
Səhiyyə Nazirliyi akademik Zərifə Əliyevanın 101 illiyi münasibətilə fleşmob təşkil edib
27.04.2024 | 14:38
ATU-da Ulu Öndərə həsr olunan konfrans keçirilib
24.04.2024 | 12:02
8 yaşlı uşaq üzərində icbari tibbi sığorta ilə qaraciyər transplantasiyası əməliyyatı həyata keçirilib
27.04.2024 | 10:35
Həyata keçirdiyi hər bir proseduru dəqiqliyi ilə yoxlayan həkim - Məlahət Əzizova
28.04.2024 | 10:09
Şəkərli diabet xəstəliyinin əlamətləri nələrdir?
29.04.2024 | 10:19
Agentlik və TƏBİB ilkin səhiyyə xidmətinin təkmilləşdirilməsi ilə bağlı yeni layihəyə start verib
24.04.2024 | 10:31