Bildiyimiz kimi böyrəklər və sidik yollarının müalicəsində təbabətdə qarpızdan istifadə edilir. Anemiya, ürək-damar sistemi, qaraciyər xəstəlikləri, öd kisəsi daşları, piylənmə və digər xəstəliklərin müalicəsində də qarpızdan istifadə olunur. Sağlam insanların da qarpızdan gündəlik istifadəsi məsləhət görülür.
Aztibb.az qarpızın faydalarını təqdim edir:
1. Qarpız aşağı kalorili məhsuldur - 100 qrama 30 kkal;
2. Bədənə hidrogenləşdirici təsir göstərir, yəni lazımi miqdarda maye ilə doyurur;
3. Lif ilə zəngindir;
4. Bir stəkan qarpız suyunda (154 qram) aşağıdakı vitamin və minerallar var:
Vitamin C: Baza gündəlik istehlakının (RDI) 21% -i
A vitamini: RDI-nin 18% -i
Kalium: RDI-nin 5% -i
Maqnezium: RDI-nin 4% -i
B1, B5 və B6 vitaminləri: RDI-nin 3% -i
5. Qarpız karotenoidlərlə zəngindir - İnsan orqanizmində antioksidanlar kimi fəaliyyət göstərən təbii üzvi piqmentlərdir;
6. Tərkibində sitrulin də var - Üstəlik antioksidant və iltihab əleyhinə təsir göstərən amin turşusu və kükürbitasin E ehtiva edir;
7. Xərçəngin qarşısını ala bilən faydalı birləşmələr var;
Elm adamları qarpızın tərkibindəki üzvi piqmentlərdən biri olan likopenin xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərini araşdırıb. Məlum olub ki, bu xərçəng riskini azaldır. Likopen istehlakı ilə xərçəngin qarşısının alınması arasında birbaşa əlaqə qurulmasa da, həzm sisteminin xərçəng riskini azaltdığı təsdiqlənib.
8. Ürəyin sağlamlığını qoruyur;
Tədqiqatlar göstərib ki, qarpızın tərkibində olan likopen xolesterolun səviyyəsini azalda və oksidləşməsinin qarşısını ala bilər. Bu təbii piqment qan təzyiqinin normallaşmasına da müsbət təsir göstərir.
Qarpızda bol olan sitrulin, damarların genişlənməsinə və qan təzyiqinin aşağı düşməsinə kömək edən azot oksidinin səviyyəsini artırır.
Qarpızda olan A, B6, C, maqnezium və kalium vitaminləri də ürək sağlamlığına yaxşı təsir göstərir.
9. İltihab və oksidləşdirici stresi azalda bilir;
Qarışıq iltihab əleyhinə antioksidantlar və C vitamini sayəsində qarpız bir çox xroniki xəstəliklərin səbəbi olan iltihabı azaltmağa kömək edə bilər.
10. Əzələ ağrısını yüngülləşdirir;
Qarpızda olan bir amin turşusu olan sitrulin əzələ ağrısını azaltmağa kömək edə bilər.
Bununla bağlı araşdırma aparılıb. Belə ki, idmançılara adi qarpız suyu, sitrulin ilə qarışdırılmış qarpız suyu və sitrulin içkisi verilib. Nəticədə hər iki qarpız içkisi saf sitrulin ilə müqayisədə əzələ ağrısının azalmasına və ürək sürətinin daha sürətli bərpasına səbəb olub.
11. Dəri və saça xeyirlidir.
Qarpızda gözəllik üçün vacib olan iki vitamin var - A və C. Vitamin C dərini möhkəm və təravətli edən kollagen istehsalına kömək edir. Vitamin A dəri hüceyrələrini bərpa etməyə kömək edir.