Azərbaycan mətbəxində də geniş istifadə edilən göyərti növlərindən olan keşniş yalnız kulinariyada deyil, həmçinin digər sahələrdə - tibbdə, aromaterapiyada, kosmetologiyada geniş tətbiq edilir.
Tərkibində bol miqdarda üzvi turşular, efir yağları, vitaminlər, mikro və makro elementlər var.
Aztibb.az keşniş bitkisinin müalicəvi xüsusiyyətlərini təqdim edir:
1. Xolesterinin səviyyəsini aşağı salır;
Keşnişin yarpaqlarında koriandrin maddəsi var ki, bu da yağ mübadiləsini tənzimləyərək "zərərli" xolesterinin miqdarını azaldır.
2. Ürəkbulanmanı aradan qaldırır;
Keşniş bioloji aktiv maddələrlə zəngindir. Bu xüsusiyyəti sayəsində o, mədə pozulmasının qarışısını alır, ürək bulanması və qusmanı aradan qaldırır.
3. Sümükləri möhkəmləndirir;
Keşniş kalsium mənbəyidir. Buna görə də o, sümüklərin möhkəm olması üçün çox vacibdir. Bu bitki sümüklərin əriməsinin qarşısını alaraq osteporozun əmələ gəlməsini aradan qaldırır.
4. Əsəbləri sakitləşdirir;
Müasir zamanda insan demək olar ki, hər gün stressə məruz qalır. Keşnişin tərkibində olan sedativ xüsusiyyətə malik sakitləşdirici maddələr stressin əlamətlərini aradan qaldıraraq insanı rahatladır. Buna görə də əsəbi insanlar bu göyərtidən bolluca istifadə etməlidirlər.
5. Yuxuya yaxşı təsir edir.
Gecələr yaxşı yatmaq istəyirsinizsə bol keşniş yeyin. Tərkibində B vitamini və manqnezium olan keşniş təbii sakitləşdirici kimi təsir göstərərək bədəni və düşüncələri rahatladır.
Keşnişli smuzi resepti
Tələb olunan ərzaqlar:
•2 fincan təmizlənmiş və doğranmış ananas;
•1 ədəd dondurulmuş və doğranmış banan;
•1-1,5 fincan doğranmış keşniş;
•1 x/q limon şirəsi;
•400 ml hind qozu südü.
Bütün ərzaqları kokteyl aparatına qoyun və bircinsli kütlə alınana qədər əzin. Alınan smuzini gün boyunca içərək daha gümrah və yüksək əhval-ruhiyyədə qalacaqsınız.