Aterosklerozlu xəstələrin ümumi qidalanma qaydaları
01.04.2023 10:28
Tibbdə ateroskleroz kimi tanınan damar sərtliyi xüsusilə 45 yaşdan yuxarı şəxslərdə daha çox rast gəlinir. Müalicə edilməzsə, geri dönməz nəticələrə səbəb ola bilər.
 

Bu barədə Aztibb.az-a Liv Bona Dea Hospitalının həkimi, tanınmış ürək-damar cərrahiyyə uzmanı Cabir Gülmalıyev məlumat verib.

 

Həkimin sözlərinə görə, infarkt və insult başda olmaqla, ən çox ölümə səbəb olan bir çox xəstəliklərin altında yatan əsas səbəb məhz - Aterosklerozdur.

 

Cabir Gülmalıyev bildirib ki, birbaşa qidalanma ilə əlaqəli olan bu narahatlıq, yanlış qidalanma vərdişləri davam etdiyi müddətcə pis nəticələrə səbəb olar.

 
Uzman həkim Aterosklerozlu xəstələrin ümumi qidalanma qaydalarını da sadalayıb:
 
Meyvə və tərəvəzlərlə zəngin pəhrizə əməl edilməlidir;
Doymuş yağlar yerinə zeytun yağı kimi bitki yağları istehlak edilməlidir;
Pəhrizində yağdan alınan enerji miqdarı 30%-dən çox olmamalıdır;
İçalat yeməklərdən qaçınmaq lazımdır;
Ətin yağsız hissələrinə üstünlük verilməlidir;
Ətlər yağlı qidalar olduğundan əlavə yağ istifadə edilməməlidir;
Toyuq dərisi istehlak edilməməlidir;
Qızardılmış yeməklər yerinə bişmiş (qaynadılmış) qidalara üstünlük verilməlidir;
Gündəlik duz istehlakı 6 qramla məhdudlaşdırılmalıdır;
Antioksidantlarla zəngin pəhrizə əməl edilməlidir;
Siqaret dayandırılmalıdır;
Gündəlik ən azı 30 dəqiqəlik gəzinti və ya orta ağırlıqlı fiziki fəaliyyətlə məşğul olmaq lazımdır (müntəzəm fəaliyyət pis xolesterini azaldır).
Nərgiz Qəhramanova
Müəllifin digər yazıları