Tədqiqatlar göstərib ki, insanın qəbul etdiyi çayın miqdarı ömrün uzunluğuna müsbət təsir edə bilər.
Çay bütün dünyanın diqqətini sağlamlığa öz müsbət təsiri ilə cəlb edib. O, xərçənglə mübarizə aparmağa və iltihabın azaldılmasına kömək edir. Bu, həmçinin uzun ömürlü insanlarda rast gəlinən "uzun ömürlülük genləri" adını almış, çayın tərkibində olan FOXO3A ekspressiyası ilə bağlıdır. Tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, yaşıl çayın istehlakı hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alaraq bəzi insanlarda ölüm riskini 82%-ə qədər azalda bilər.
Aztibb.az medikforum.ru-ya istinadla xəbər verir ki, FOXO3 skelet əzələlərinin zülallarına nəzarətdə əsas rol oynayır və əzələlərdə zülalların deqradasiyası və sintezi üçün əhəmiyyətli tənzimləyicisidir.
Hesab edilir ki, yaşıl çay qocalmaya və yaş fenotiplərinə güclü təsiri göstərir, ömrün uzunluğuna təsir edən stressə reaksiyanı nizama salır.
"Yaşıl çayın istehlakı ürək-damar xəstəlikləri riskini 82 faiz aşağı salır. Gün ərzində ən azı beş fincan yaşıl çay qəbul edənlərin digərləri ilə müqayisədə ölüm riski 76 faiz daha azdır", - deyə həkim-nutrisioloq İqor Strokov bildirib.