Qastrit və xora xəstəliyi zamanı qidalanma necə olmaldıır?
18.05.2022 11:36
Müasir dərman preparatlarının köməyilə qastrit və xora xəstəliyi çox uğurla müalicə olunur. Lakin müalicədən əlavə bu xəstəliklər zamanı xüsusi qidalanma rejimi də çox böyük müalicəvi rol oynayır.
 
Aztibb.az-ın xəbərinə görə, uzman-terapevt Çinarə Səfərova bu mövzuda maarifləndirici məlumat paylaşıb.
 
Həkimin sözlərinə görə, qidalanma zamanı əsas qaydalar aşağıdakılardır:
 
- Bütün qızardılmış, duzlu, istiotlu, hisə verilmiş, marinada qoyulmuş qidalar qidalanmadan tamamilə çıxarılmalıdır.
- Bütün qidalar yalnız suda və buğda bişirilmişməlidir (yağda yox!).
- Qida daha tez-tez və kiçik miqdarlarla qəbul olunmalıdır ki, mədə yüklənməsin.
- Çox isti və çox soyuq qidaları və içkiləri qəbul etmək olmaz. Bu qaydaya hətta tam sağlam insanlar riayət etməlidir. Həm çox soyuq, həm də çox isti qida və içkilər insan sağlamlığına ciddi ziyan vurur.
- Bu kimi qidaları qəbul etmək olmaz: təzə çörək və un məmulatları; çiy meyvə-tərəvəz, giləmeyvə; pendir; turş süd məhsulları; şokolad; tünd çay, qəhvə; ketçup, mayonez və s. souslar; kolbasa və sosis məmulatları; şirniyyatlar (tortlar, pirojnalar).
 
Bu kimi qidaların qəbulu tövsiyə olunur:
 
- duru südlü sıyıqlar (manna, yulaf, qarabaşq, düyü);
- buğda və ya suda bişirilmiş ət (ət yağlı olmamlıdır), buğda bişirilmiş kotlet;
- bişmiş yumurta;
- bişmiş kök, kartof, çuğundur;
- moruqlu, çiyələkli kisel (kiselin tərkibində olan nişasta qastrit və xora xəstəliyi zamanı müalicəvi təsir edir - mədənin divarlarında qoruyucu qat əmələ gətirir);
- süd, qaymaq;
- südlü kokteyl, südlü çay;
- kərə yağı və bitki yağları.