İnfarktın yaranması riskini aşağı salan - Braziliya qozunun saymaqla bitməyən FAYDALARI
19.04.2022 16:41

Məlum olduğu kimi, qrammənfi və qrammüsbət bakteriyalar orqanizm üçün çox təhlükəli sayılırlar. Bu bakteriyalar kariesin, vərəmin və bu kimi bir çox xəstəliklərin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Lakin onların qoz vasitəsilə məhv etməyin mümkünlüyü sübut olunub. Görüntüsü böyrəyi xatırladan qoz növü Braziliyanın Şərq bölgəsində yetişir. Lakin istənilən ölkənin iri marketlərində bu qozlara rast gəlmək mümkündür.

 

Braziliya qozu (anakardiya) satışa qabığı soyulmuş halda çıxarılır. Buna səbəb isə qoz ləpəsinin pərdəsində zəhərli maddələrin olmasıdır. Ləpəni örtən pərdə isə öz toksiki təsirini qozun qabığı sındırıldıqdan sonra göstərməyə başlayır.

 

Braziliya qozunun tərkibində maqnium, fosfor, marqans, sink, yağ digər meyvələrə nisbətən daha çoxdur. Bu qozun tərkibi 82% süzülməmiş yağlardan, 66% yağ turşularından ibarətdir. Bunların isə ürəyə faydası zeytun yağının faydasından daha da artıqdır.

 

Mütəxəssislərin araşdırmaları süzülməmiş yağların nəinki ürək, hətta şəkərli diabet xəstələri üçün də faydalı olduğunu qeyd edirlər. Bu yağlar qanda triqliseridlərin miqdarını azaldır və infarkt riskini tamamilə aşağı salır. Bu səbəbdən həkimlər sağlamlığının qeydinə qalmaq istəyənlərə hər gün bir neçə Braziliya qozu yeməyi məsləhət görür.

 

Bu qoz orqanizmdə aşağıdakı müsbət dəyişikliklərə səbəb olur:


1. Qoz orqanizmdə olan qrammənfi və qrammüsbət bakteriyaları öldürür. Buna səbəb də onun tərkibində olan və nadir halda təbiətdə var olan turşuların olasıdır. Bu turşular karies və pnevmoniya əmələ gətirən bakteriyaları məhv edir.
2. Hər səhər acqarına qoz yemək öd kisəsindəki xırda daşların tökülməsinə səbəb olur. Həftədə ən az 30 qram qoz yemək öd kisəsi daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
3. Hər gün qoz yemək çəkinin artması təhlükəsini aradan qaldırır. Belə ki, mütəxəssislər 28 ay 8800 qadın üzərində araşdırma aparıblar. Araşdırma zamanı qadınların yarısına həftədə ən az 2 dəfə qoz yeməyi tapşırıblar. Araşdırmanın nəticəsi olaraq qoz yeyən qadınların digər qadınlardan 31% az çəki yığdığını müəyyən edilib.
4. Qoz yemək ürək-damar sisteminin möhkmlənməsinə səbəb olur.

ÇOX OXUNANLAR
 Quba Regional Perinatal Mərkəzinin komandası 28-ci həftəsində doğulan körpənin həyatını xilas edib   
Hidrogen xərçəng də daxil olmaqla geniş spektrli xəstəlikləri müalicə edə bilər
Saray Ailə Sağlamlıq Mərkəzinin terapevti Sevinc Zeynalova vəfat edib
Ağcabədi Rayon Mərkəzi Xəstəxanasının kardioloqu - İlqar Quliyev
Hepatoloq Tofiq Əkbərov Türkiyədə XV Beynəlxalq Hepatoloji Konqresdə iştirak edib  
Endokrinoloq mühüm elementi olan “xərçəng əleyhinə” menyu təqdim edib
Həyat yoldaşına böyrəyini bağışladı
Rəşad Mahmudov Lənkəranda Ümummilli Lider Heydər Əliyevin 101 illiyinə həsr olunmuş elmi seminarda çıxış edib
 Tibb Müəssisələrinin Akkreditasiyası və Keyfiyyətə Nəzarət Mərkəzi yaradılır - Fərman
Sumqayıtda tədbir: “Azərbaycan səhiyyəsinin inkişafı Heydər Əliyevin adı ilə bağlıdır” 
 Doğuş prosesini təcili tibbi yardım avtomobilində idarə edən tibb işçiləri təltif olunublar   
Estetik cərrahiyyə və kosmetoloji sahədə qanun pozuntularına yol verən 9 klinika rəhbərliyi məsuliyyətə cəlb olunub
Milli Oftalmologiya Mərkəzinin Dəmiryol Səyyar Klinikası tərəfindən Astarada tibbi aksiya keçirilib
Xroniki xəstəlik nədir?
Yuxunun kifayət qədər olmaması orqanizmi infeksiyalara qarşı həssas edir - MÜSAHİBƏ