Bu qida məhsulları birgə qəbul edildikdə orqanizm üçün daha faydalıdır 
12.04.2022 17:43

Bəzi qida məhsullarının tam bəsləyici gücü yalnız müəyyən birləşmələrdə özünü büruzə verir.

 

Mütəxəssislər müxtəlif qida məhsullarını bacarıqla birləşdirməyi məsləhət görür və faydası sağlamlıq üçün daha əhəmiyyətli olan bu cür qida məhsulları birləşmələrini tövsiyə edirlər. 

 

Aztibb.az tibbi saytlara istinadla qida məhsullarının faydalı birləşmələrindən bəhs edir.

 

Mərcanı ilə ət. Qırmızı giləmeyvələrdə olan C vitamini ətin tərkibində olan qiymətli dəmirin orqanizmdə daha yaxşı həzm edilməsinə köməklik edir. Diyetoloqlar deyirlər ki, ümumiyyətlə, dəmirlə zəngin olan qida məhsullarına hər zaman C vitamini – misal üçün onunla zəngin olan limon şirəsi və ya giləmeyvələri əlavə etmək lazımdır.

 

Qaragilə ilə sıyıq. Tafts Universitetinin məlumatına görə, yulaf C vitamini olan giləmeyvələr ilə birləşdirildikdə, qan damarları üçün zərərli olan və aterosklerozun inkişafına kömək edən "pis" LDL xolesterinin oksidləşməsinin effektiv şəkildə qarşısını alır.

 

Zirə ilə kələm. Adi kələm pəhrizə ən yaxşı əlavələrdən biridir: o, orqanizmi C, A, B, E, K vitaminləri, həmçinin minerallar - kalsium, maqnezium, dəmir ilə təmin edir. Bundan əlavə, qan təmizləyici və iltihab əleyhinə təsirə malikdir. Yeganə problem ondan ibarətdir ki, tərkibində yüksək miqdarda lif olan tərəvəzlər asanlıqla həzm olunmur və bağırsaq qıcıqlanmasına səbəb ola bilər. Öz növbəsində, zirə və ya razyana toxumları mədə şirəsinin istehsalını stimullaşdırır, bu da onların həzmini asanlaşdırır.

 

Tünd üzüm ilə alma. Bu birləşmədə onların ürək-damar sisteminin sağlamlığı üçün faydası daha əhəmiyyətli olur. Almada çox böyük miqdarda kvertsetin bitki maddəsi, tünd üzümdə isə katexin var. Hər iki flavonoidlər iltihab əleyhinə təsirə malikdirlər: onlar trombositlərin yapışmasına qarşı müqavimət göstərirlər və beləliklə də, ürək hücumları ehtimalı azalır.

 

Qara bibər ilə sarıkök. Sarıkökün əsas tərkib hissəsi olan kurkumin maddəsi iltihabı yatıra bilir ki, bunun da sayəsində yaşlanma prosesləri yavaşlanır və orqanizmin xərçəngə qarşı müdafiəsi güclənir. Bu təsir sarıkökü qara bibərlə birləşdirməklə gücləndirilə bilər: bibərin tərkib hissəsi olan piperin sarıkökün aktiv tərkib hissəsinin mənimsənilməsini dəfələrlə artırır.

 

Avokado pomidorla. Bu birləşmədə avokadonun tərkibindəki faydalı yağlar pomidorda olan xərçəng əleyhinə likopin maddəsinin daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir.

ÇOX OXUNANLAR
Mərkəzi Klinikada 1 günlük, çəkisi 2800 qr olan körpə üzərində ağır əməliyyat icra edilib
Diyetoloq arıqlamaq üçün daha tez-tez gülməyi və əsnəməyi məsləhət görüb
Suyun düzgün içilməsi ilə bağlı keçmişin məsləhətləri
Sümük bulyonu arıqlamağa kömək edir
Səhiyyə naziri elektron reseptlə bağlı əhaliyə çağırış edib  
 Almaniyadan dəvət olunmuş ortoped-travmatoloq Diaqnoz Tibb Mərkəzində pasiyentləri ödənişsiz qəbul edir   
Şəkərli diabet xəstəliyinin əlamətləri nələrdir?  
“Böyrək xəstəliklərinin diferensial diaqnostikası” adlı kitab işıq üzü görüb
YAP Xətai rayon təşkilatının Diaqnoz Tibb Mərkəzində yeni ərazi partiya təşkilatı yaradılıb
Psixoloq: Autizm sahəsində peşəkar mütəxəssislərin tədris prosesinə cəlb edilməsi mütləqdir - MÜSAHİBƏ
Quba RMX-da ağacəkmə aksiyası: 200-ə yaxın müxtəlif növ dekorativ ağaclar əkilib
AQTİ vakansiya elan edir
TƏBİB Strateji inkişaf departamentinə böyük məsləhətçi vəzifəsi üzrə vakansiya elan edir
Mərkəzi Gömrük Hospitalının yüksəkixtisaslı təcili yardım həkimi - Füzuli Abışov
Suraxanı Tibb Mərkəzinin terapevti Növrəstə Musayeva - Həkimlərimizi tanıyaq!