Kartof hipertoniya riskini azaltmağa kömək edir 
22.06.2021 10:40

"Nutrients" jurnalında kartofun hipertoniyanın qarşısının alınmasında rolu ilə bağlı yeni tədqiqat işi çap olunub. Alimlər qaynadılmış, sobada bişirilmiş kartofdan, fri və əlavələrdən alınan kaliumun qan təzyiqinə təsirini müqayisə ediblər.

 

Aztibb.az-ın medikforum.ru-ya istinadən məlumatına görə, tədqiqatın nəticələri göstərib ki, qaynadılmış və bişirilmiş kartofun pəhrizə əlavə edilməsi orqanizmdə natriumun ləngiməsini daha yaxşı aşağı salır. Bu zaman effekt əlavələrdən alınan nəticədən yüksək olub. Müdaxilə qrupunun sistolik təzyiqi kartofdan istifadə etmədən standart qərb pəhrizi üzrə qidalanan nəzarət qrupu ilə müqayisədə aşağı olub.

 

Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, kartofun hazırlanmasının ən kalorili variantı olan fri kartofu qan təzyiqinə və ya qan damarların funksiyasına mənfi təsir göstərmir.

ÇOX OXUNANLAR
 Gənc həkim Samux Rayon Mərkəzi Xəstəxanasında işə başlayıb   
 Xalq yazıçısı Çingiz Abdullayev Mərkəzi Gömrük Hospitaldan evə buraxılıb
Pediatr Sevil Orucovanın məqaləsi:
Tibb üzrə fəlsəfə doktoru Yazgül Abdıyevanı 50 illik yubileyi münasibətilə təbrik edirik!
 Qaranlığa qalib gələn təbib - Rəşad Mahmudov yazır...   
 6 yaşlı pasiyent üzərində cərrahi əməliyyat uğurla icra edilib   
Autizmdən əziyyət çəkən uşaqlar üçün təmənnasız müayinə və müalicə prosedurları həyata keçirilir - AKSİYA
İcbari Tibbi Sığorta üzrə Dövlət Agentliyi İctimaiyyətlə əlaqələr şöbəsinə işçi axtarılır
 Naftalanda “Zirvələrə yüksələn zərif insan ömrü” adlı tədbir keçirilib   
Maarifləndirici tədbir: “Məişət zorakılığına yox deyək!” 
Elmi-Tədqiqat Pediatriya İnstitutunda akademik Zərifə Əliyevaya həsr olunan konfrans keçirilib
Gözlərə nur bəxş edən fədakar həkim
Kardioloq Fikrət Sadıqzadə ürək çatışmazlığından vəfat edib