"Nutrients" jurnalında kartofun hipertoniyanın qarşısının alınmasında rolu ilə bağlı yeni tədqiqat işi çap olunub. Alimlər qaynadılmış, sobada bişirilmiş kartofdan, fri və əlavələrdən alınan kaliumun qan təzyiqinə təsirini müqayisə ediblər.
Aztibb.az-ın medikforum.ru-ya istinadən məlumatına görə, tədqiqatın nəticələri göstərib ki, qaynadılmış və bişirilmiş kartofun pəhrizə əlavə edilməsi orqanizmdə natriumun ləngiməsini daha yaxşı aşağı salır. Bu zaman effekt əlavələrdən alınan nəticədən yüksək olub. Müdaxilə qrupunun sistolik təzyiqi kartofdan istifadə etmədən standart qərb pəhrizi üzrə qidalanan nəzarət qrupu ilə müqayisədə aşağı olub.
Alimlər, həmçinin aşkar ediblər ki, kartofun hazırlanmasının ən kalorili variantı olan fri kartofu qan təzyiqinə və ya qan damarların funksiyasına mənfi təsir göstərmir.