Bəzi qidalar çox istifadə zamanı insanda ishala səbəb ola bilər. Lakin həmin qidalar qəbizlik zamanı istifadə edilərsə, mənfi təsir göstərməz.
Aztibb.az həmin qidaları təqdim edir:
Acı bibər - Mütəmadi istifadə zamanı ishala səbəb olur.
Gilas - Bol vitaminlə zəngin meyvədir. Minerallarla zəngin olan bu meyvə ilə qəbizliyin qarşısını ala bilərsiniz. Bağırsaq sistemini tənzimləyir. Ancaq çox yeyildiyi zaman bu sistem normadan artıq çalışaraq ishal yaradır.
Qatıq - Təbii olmayan hazır qatıqlara dadlandırıcılar qatıldığı üçün ishala səbəb ola bilər.
Çipsi - səhhət üçün zərərlidir. Həm artıq çəkiyə səbəb olan, həm də xərçəng riski daşıyan çipsilərin tərkibində olan maddələr toxluq hissi verməz və mədəyə getmədən bağırsaqlara təsir göstərər.
Spirtli içkilər - vücuda daxil olan suya maneə yaradan spirtli içki maddələr mübadiləsini zəiflədərək həzm sisteminin çökməsinə və ishala səbəb olur.
Qəhvə - Yuxusuzluq, psixoloji narahatlıqlar yaradır. Bununla yanaşı, ishala səbəb olur. Qəhvə orqanizmdəki maye tərəzisini poza bilər. Bu səbəbdən mütəmadi istifadəsi tövsiyə edilmir.